Nieuws Antwerpen Antwerpse bouwsector doet het niet goed

Antwerpse bouwsector doet het niet goed

Antwerpse bouwsector doet het niet goed

bouwtjeDe Antwerpse bouwsector blijft ondermaats presteren. Volgens de barometer van de Bouwunie is de barometer van de sector met 2 punten gedaald tot 94,50 punten. De Antwerpse bouwondernemers hebben duidelijk geen vertrouwen in de toekomst. Een en ander loopt parallel met de daling van het algemene ondernemersvertrouwen en de daling van het consumentenvertrouwen. Enkel voor renovatiewerken aan woningen zou enig optimisme merkbaar zijn.

Met een barometer die op 94,50 punten staat scoren de bouwondernemingen ruim onder de gezonde grens van 100 punten, de grens waar optimisten en pessimisten elkaar in evenwicht houden. De bedrijfsleiders van zowel de kleine als de middelgrote bouwondernemingen zien het voorlopig niet zitten. Het is overigens geleden van de zomer van 2011 dat de bouwbarometer nog boven de 100 zat.

Uit de enquête blijkt alvast dat 30% van de Antwerpse bouwondernemingen vandaag minder werk heeft dan in het derde kwartaal. De orderboekjes kijken ook veel minder ver in de toekomst. Slechts 8% van de ondernemingen heeft nog voor meer dan een half jaar werk.

Een en ander weegt uiteraard ook op de prijsvorming. Volgens 52% van de ondervraagde ondernemers zijn de prijzen tijdens het vierde kwartaal gedaald. Slechts 38% van de bouwondernemingen zou op dat moment ook nog rendabel zijn.

De tewerkstelling in de sector volgt die algemene lijnen: verleden jaar zijn maar liefst 1306 jobs verloren gegaan in de bouwsector. Dit betekent een afname van 5%. 18% van de bedrijven werkt daardoor effectief met minder volk. Volgens de laatste beschikbare cijfers telt de sector vandaag nog 26.570 werknemers. In januari van 2010 was dit nog 28.846

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.