Saïd (35) en Rachid (31) Boumazoughe van Ewajasnacks lanceren de eerste veganistische halal snacks. Saïd (35) en Rachid (31) Boumazoughe van Ewajasnacks lanceren de eerste veganistische halal snacks.

Antwerpse broers Boumazoughe lanceren eerste vegan halal snacks: “En toch smaakvol, geen konijneneten”

Vorig voorjaar lanceerden de Antwerpse broers Saïd (35) en Rachid (31) Boumazoughe met hun Ewajasnacks de eerste halal diepvriessnacks. Ze zaten niet stil, want op 25 september komen daar nog de eerste vegan halal snacks bij, helemaal gecertificeerd met internationaal V-label vanuit ProVeg Belgium. 100% vegan, 100% vegetarisch en 100% halal. “En toch smaakvol, geen konijneneten”, zegt Saïd grappend. De primeur is weggelegd voor Jumbo België en Nederland, omdat de keten altijd geloofd heeft in de producten van de twee broers. Nadien worden de vegan Ewaja-snacks uitgerold naar andere supermarkten.

Acteur, rapper en schrijver Saïd is het creatief brein achter de Ewajasnacks, terwijl Rachid het ondernemersbloed heeft. De halal Ewajasnacks vorig jaar waren diepvriessnacks. Het logo van het aardappelmannetje op de kip is nu vervangen voor de vegan gerechtjes door het nog steeds herkenbaar Ewaja-aardappelmannetje, op een groen blad ditmaal, met een strohoed. Het gaat niet om diepvriesproducten, maar je vindt ze in het koelvak bij de koelversproducten in verpakkingen van 180 gram. Het gaat om ewajafalafel, ewajatexmex, ewajapopeyeballs (met spinazie natuurlijk) en ewajacurryballs.

Saïd (35) en Rachid (31) Boumazoughe. Foto: Joris Herregods
Saïd (35) en Rachid (31) Boumazoughe. Foto: Joris Herregods

Het was Saïd die Rachid overtuigde om ook op vegan in te zetten. Of alle vegetarische en vegan producten niet automatisch halal zijn? Er moeten toch geen dieren voor geslacht worden want er zit geen vlees in?

“In bepaalde E-nummers zitten ook restanten die van dierlijke oorsprong kunnen zijn. Veel moslims zijn voorstander om meer vegan te eten, maar ze maken zich zorgen dat ze de islamitische regels overtreden, juist door die E-nummers, waarvan ze niet weten waar die juist voor staan”, zegt Rachid.

“Wij hebben onze vegan producten helemaal halal kunnen laten certificeren. Ze hebben ook het internationaal V-label, met de ondersteuning vanuit ProVeg Belgium. Al bij al waren we vorig jaar al met die plannen bezig toen we onze halal Ewajasnacks lanceerden. Het proces heeft dus lang geduurd. Het fijne is ook dat we door het glazen plafond zijn gegaan qua smaak voor een vegan/vegetarisch product, met onder meer gember-, chili- en citroenaroma’s. Vegan snacks smaken vaak flauw, terwijl bij Ewajasnacks de smaken doordacht samengesteld zijn waardoor deze niet te onderscheiden zijn van gewone snacks. Het zijn echte niche-delicatessesnacks waarmee we de moslimgemeenschap hierbij meer willen betrekken. maar die zeker hun weg naar het breder publiek gaan vinden van de vegan liefhebbers.”

Foto: rr
Foto: rr

Echt Antwerps

De veganistische halal Ewajasnacks worden op 25 september in de Jumbo-supermarkten in België en Nederland uitgerold. “In Nederland staan ze al veel verder op het vlak van vegan snacks. Dan is het wel lekker om vast te stellen dat daar groot enthousiasme heerst over onze producten. Ze worden hier in het Antwerpse geproduceerd.”

Rachid Boumazoughe heeft ervaring met voeding, want de familie zit al in de notenverkoop met De Noterij. Saïd is dan weer bekend van zijn rollen in onder andere ‘Grond’, ‘GR5’ en ‘Patser’. Dat hun snacks de merknaam Ewaja kregen, is geen toeval. Ewa ja werd in 2017 gekozen tot Kinderwoord van het Jaar en betekent zoveel als ‘awel ja, het is nu zo, maar we maken er het beste van’.