De brouwerij ontwikkelde het recept na een economische missie naar Australië, waar oprichters Johan Van Dyck en Karen Follens op zoek gingen naar exportkansen voor hun bieren. Tijdens het bezoek viel hen het ruime aanbod aan zogenaamde ‘gingerbeer’ op – alcoholische gemberdranken op basis van natuurlijk sap, die in Australië bijzonder populair zijn. Dat inspireerde de brouwers om ook zelf met de drank aan de slag te gaan.
Seef’s Ginger wordt gemaakt op basis van gefermenteerd gembersap en citrusvruchten. Er komt geen graan of hop aan te pas, en ook geen toegevoegde alcohol of smaakstoffen. Het productieproces is vergelijkbaar met dat van andere gefermenteerde dranken zoals kombucha, en vraagt een nauwkeurige afstemming van smaken, zuren en koolzuurvorming.
Voor de ontwikkeling werkte de Antwerpse brouwerij samen met Australische collega’s die ervaring hebben met natuurlijke gingerbeer. Die samenwerking leidde tot een recept dat in acht maanden tijd werd verfijnd. Volgens Van Dyck ligt de kracht van het product in het gebruik van puur sap, zonder kunstmatige toevoegingen. “Het is een ander proces dan bierbrouwen, maar onze bestaande installatie leende zich er perfect toe”, zegt hij.
De drank heeft een alcoholpercentage van 4,8% en is volgens de brouwerij glutenvrij, vegan en laag in calorieën. Hoewel de naam anders doet vermoeden, wordt het product niet als bier beschouwd. Dat betekende dat de brouwerij een aparte accijnsvergunning moest aanvragen.
Seef’s Ginger zal deze zomer op de kaart staan van verschillende Antwerpse terrassen en zomerbars. De Antwerpse Brouw Compagnie blijft ondertussen haar internationale ambities verderzetten. Naast binnenlandse vernieuwing wist het bedrijf ook voet aan grond te krijgen in Australië, waar hun bieren sinds kort via een lokale importeur verkrijgbaar zijn.