Nieuws Antwerpen Antwerpse Diamantbank houdt op te bestaan

Antwerpse Diamantbank houdt op te bestaan

Antwerpse Diamantbank houdt op te bestaan

steentjesDe Antwerpse Diamantbank werd opgedoekt als zelfstandige vennootschap. Na 81 jaar werden de activiteiten overgenomen door de moedermaatschappij KBC. Een en ander zorgt voor wat onrust in diamantmiddens.

De Antwerpse Diamantbank  heeft al die jaren mee de groei en de ontwikkeling van de Antwerpse diamantsector uitgebouwd. Dat Antwerpen vandaag nog altijd fungeert als het echte wereldcentrum van de diamant heeft de stad voor een groot stuk mee te danken aan het engagement van de bank.

In het licht van de recente financiële crisis dient KBC in opdracht van de Europese Commissie af te slanken. KBC had immers flink wat overheidssteun nodig om de crisis aan te kunnen en moet daarom activa verkopen. Een daarvan is de Antwerpse Diamantbank. Alleen waren daar helemaal geen geïnteresseerden voor. De Chinese groep Yinren meldde zich even aan maar haakte snel weer af. De mislukte verkoop zette er KBC finaal toe aan om de Antwerpse Diamantbank in een uitdoofscenario onder te brengen waarbij de activa zouden overgenomen worden door KBC zelf.

In dit opzicht is bij de rechtbank van koophandel een fusievoorstel neergelegd waarbij de Antwerpse Diamantbank fuseerde met KBC zelf. De fusie werd uitgevoerd met terugwerkende kracht. Alle handelingen van de ADB sinds 1 januari jl. worden boekhoudkundig geacht verricht te zijn door de KBC Bank. Zowel het hoofdkwartier van de ADB in de Antwerpse Pelikaanstraat als het kantoor in Dubai komen daarbij in handen van KBC.

De gevolgen van de operatie zijn voor KBC relatief beperkt. Verwacht wordt dat een “licht negatief effect” merkbaar zal zijn op de winst- en verliesrekening van de groep.

De 160 werknemers van ADB blijven aan de slag. Zij helpen in eerste instantie om de activiteiten van de diamantbank mee te helpen uitdoven of krijgen een andere job bij KBC.

Het opdoeken van de Antwerpse Diamantbank zorgt voor nogal wat onrust bij de diamantairs. Die waren er gewoon aan om hun financiële transacties bij de bank te laten verlopen en vrezen vanaf vandaag andere wegen te zullen moeten zoeken.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.