Nieuws Antwerpen Antwerpse diamanthandel ligt bijna volledig stil

Antwerpse diamanthandel ligt bijna volledig stil

Antwerpse diamanthandel ligt bijna volledig stil

ANTWERPEN – Sinds begin april is de handel in diamant in Antwerpen teruggevallen tot amper 4% van de handel in dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft koepelorganisatie Antwerp World Diamond Centre (AWDC) bekendgemaakt. “Elke schakel in de keten van de internationale diamanthandel is vandaag stilgevallen”, zegt woordvoerster Margaux Donckier.

Tijdens de financiële crisis die in 2009 woedde, viel de handel in diamant terug op 50% van de normale handel. De huidige situatie lijkt echter nog een pak dramatischer. “Heel wat diamantmijnen hebben de productie stilgelegd, vliegtuigen staan wereldwijd aan de grond en kunnen dus geen diamant vervoeren, diamantslijperijen zijn gesloten en ook de juweliers houden op de meeste plaatsen hun deuren dicht”, zegt Donckier.

De Antwerpse diamanthandelaren kunnen dus bijgevolg geen handel drijven. “Tegelijkertijd worden de Antwerpse diamantairs wel verplicht om ruwe diamanten te blijven afnemen om zo hun langetermijncontract met de producenten te respecteren. Dit zorgt voor een enorme financieringskost en ophoping van voorraad.” Heel wat Antwerpse diamantbedrijven worden volgens AWDC met een acuut liquiditeitsprobleem geconfronteerd en dreigen ook op langere termijn solvabiliteitsproblemen te krijgen.

Een heropflakkering van de juwelenhandel in China zorgt wel voor een sprankeltje hoop. Daar blijken heel wat mensen zich na de lockdown toch meteen naar juwelenwinkels te hebben gehaast. “We hopen dat dit fenomeen zich ook in de rest van de wereld herhaalt”, aldus Donckier.

Lees via deze link meer Corona-nieuws over en voor ondernemers uit de Antwerpse regio.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Dossier

Gerelateerde berichten

Onderneming
Dossier
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.