Nieuws Antwerpen Antwerpse diamantsector zit tegen records aan

Antwerpse diamantsector zit tegen records aan

Antwerpse diamantsector zit tegen records aan

diamantsectorOok de Antwerpse diamantsector klimt uit een diep dal. Verleden jaar werd in en om het Antwerpse diamantkwartier voor liefst 55 miljard dollar aan ruwe en geslepen diamant verhandeld. Dat is kortbij het absolute recordjaar van 2011 toen voor 56 miljard dollar aan steentjes onder de microscopen kwam.

Antwerpen heeft ook als diamantcentrum zwaar geleden onder de internationale crisis. De sector zakte in 2009 diep weg. De financiële crisis sloeg toen vele zekerheden weg. Ook die van de diamant als beleggingswaarde.

In de daaropvolgende jaren ging het evenwel weer bergop. Met 2011 als een absolute uitschieter. 2013 ging even mee in die richting maar de cijfers bleven volgens de statistici van het Antwerp World Diamond Center even onder de resultaten van het jaar ervoor.

De handelswaarde van geslepen diamant voor import en export steeg met 4%, de waarde van ruw voor import en export ging 8% hoger.

In volume lagen de verhoudingen iets anders. Het volume aan geslepen diamant daalde in karaat voor import met -0,7%, voor export met -3%. Het totale volume, inclusief de handel in ruw steeg van 207 miljoen karaat naar 211 miljoen karaat.

Gedelegeerd bestuurder Ari Epstein van het AWDC merkte bij de voorstelling van de resultaten nog aan “dat diamanten in de handel steeds groter en duurder worden. De klanten investeren steeds meer in hoogwaardige diamant.” Volgens Epstein is een en ander mee geïnspireerd door het marketingplan dat in 2012 gelanceerd werd. Dat voorziet oa. in een tenderfaciliteit waarbij klanten en kopers in Antwerpen samengebracht worden.

Volgens het AWDC tekent de diamantsector in Antwerpen voor 6000 directe en 26.000 indirecte jobs zoals taxibedrijven, hotels, vervoersmaatschappijen, veiligheidsdiensten en restaurants.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Antwerpen
Antwerpen

Van Mossel breidt verder uit

Van Mossel Automotive Groep neemt Citroën-garage Van Thielen in Herselt over. De activiteiten van deze concessie zullen vanaf 20 september… Lees meer