Epcon stad Antwerpen

Antwerpse Epcon wint innovatiepitch tijdens internationaal congres

ANTWERPEN - In BluePoint vindt opnieuw The 5th Conference on Digital Health, een internationaal congres over digitale ontwikkelingen in de gezondheidszorg, plaats. De Antwerpse start-up Epcon, dat met de hulp van algoritmes tuberculose-patiënten opspoort, viel in de prijzen tijdens een pitching competitie. Uit handen van schepen voor Economie en Innovatie Claude Marinower kreeg zaakvoerder Vincent Meurrens een innovatievoucher van 2.000 euro van stad Antwerpen.

Tijdens een tweedaags congres wisselen 250 (inter-)nationale experten kennis en ervaring uit over de hervorming van de zorgsector, het hoofdthema van het congres.

10 healthcare start-ups stelden hun innovatieve oplossingen voor de gezondheidssector voor tijdens een pitching competitie. De jury, bestaande uit nationale en internationale investeerders, nomineerde het Antwerpse Epcon als winnaar. “De technologie van Epcon kan levens redden. De start-up slaagt er in om een wereldwijd gezondheidsprobleem aan te pakken met innovatieve technologie. We geloven dat dit startend project alle troeven in handen heeft om uit te groeien tot een internationaal, relevant product met een tastbare sociale en medische impact", luidt het juryrapport.

Internationale groei

Het Antwerpse Epcon ontwikkelt een technologie om tuberculosepatiënten en TBC-haarden op te sporen. Elk jaar sterven wereldwijd 1,6 miljoen mensen aan de ziekte. Het Antwerps bedrijf is er in geslaagd om toekomstige uitbraak van de ziekte te voorspellen. Ze gebruiken daarvoor informatie over bevolkingsdichtheid, migratieroutes, klimaatmetingen en diagnose- en sterfdata over tbc. Het bedrijf wil aan de hand van deze gegevens patiënten sneller opsporen en behandelen.

Vincent Meurrens, zaakvoerder Epcon: “Vorig jaar startten we onze zaak op in Antwerpen en intussen zijn we actief in Zuid-Afrika, Pakistan en de Filipijnen. Met deze innovatievoucher willen we extern advies inwinnen om ook onderzoek te verrichten naar andere aandoeningen zoals mazelen, ebola en andere overdraagbare ziektes. Op die manier kunnen we onze technologie beter inzetten om wereldwijd de levenskwaliteit te verbeteren en meer mensenlevens te redden. Antwerpen, met innovatiehub The Beacon, als thuisbasis leek ons een ideale groeibodem om onze innovatieve ideeën te laten uitgroeien tot schaalbare en tastbare oplossingen in de gezondheidszorg.”