Nieuws Antwerpen Antwerpse haven blijft status quo tijdens coronacrisis

Antwerpse haven blijft status quo tijdens coronacrisis

Foto: Port of Antwerp.

Antwerpse haven blijft status quo tijdens coronacrisis

ANTWERPEN – De totale goederenoverslag van Port of Antwerp kende in april een daling ten gevolge van de coronacrisis, maar steeg in de eerste vier maanden van dit jaar met 0,4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Zo steeg de containeroverslag in 2020, terwijl andere goederenstromen zoals conventioneel stukgoed en voertuigen onder druk blijven staan.

Ondanks de impact van corona op de globale productie- en logistieke ketens en een daling van de vraag, noteert de Antwerpse haven in de periode januari-april 2020 een lichte groei in totale overslag ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De containertrafiek daalde in april ten opzichte van april 2019, maar kent op jaarbasis wel een groei van 6,1% in TEU.

De gevolgen van geschrapte afvaarten zullen zich volgens Port of Antwerp verder laten voelen in de rest van het tweede kwartaal. Wel merken ze een sterke stijging in lege containers richting China, wat een teken van herstel is van de productie daar.

Bij de breakbulk, met staal als belangrijkste product, zijn de gevolgen van de mondiale handelsperikelen sinds 2019 voelbaar en heeft het stilleggen van sommige industrieën door de coronacrisis geleid tot een forse daling van 15,7% in april en 29,1% in 2020. Door het gebrek aan productie in de automobielsector was er geen aanvoer van nieuwe Aziatische wagens en lag ook de uitvoer van Europese wagens stil. Daarnaast kwam door de coronacrisis de tweedehandsmarkt quasi volledig tot stilstand.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.