Nieuws Antwerpen Antwerpse haven en diamantsector gaan nauwer samenwerken met Congo

Antwerpse haven en diamantsector gaan nauwer samenwerken met Congo

President Félix Tshisekedi van de Democratische Republiek Congo brengt een bezoek aan AWDC

Antwerpse haven en diamantsector gaan nauwer samenwerken met Congo

ANTWERPEN – Tijdens het bezoek van de Congolese president Felix-Antoine Tshisekedi hebben Port of Antwerp en het Antwerp World Diamond Centre (AWDC) samenwerkingsverbanden met Congo afgesloten.

Antwerpen is het belangrijkste diamanthandelscentrum wereldwijd en de Democratische Republiek Congo de 4de grootste diamantproducent wereldwijd. 49% van de goederen die België importeert vanuit DRC is diamant.

Ari Epstein, ceo van AWDC, koepelorganisatie van de Antwerpse diamantsector: “President Tshisekedi wil met het nieuwe bewind focussen op meer transparantie en traceerbaarheid van mineralen en Antwerpen is hiervoor de geknipte partner. Dankzij onze competitieve markt en ons transparant businessmodel kunnen we een toegevoegde waarde bieden voor DRC, hun diamantsector en de ambitie van de nieuwe president.”

Om ervoor te zorgen dat de directe handelsstromen tussen beide landen vergroot worden, werd een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. De focus hierin ligt op informatie-uitwisseling en technologische vernieuwing, het opleidingsaanbod voor DRC-ambtenaren in Antwerpen, de organisatie van tenders voor ruwe diamant uit DRC in Antwerpen en de oprichting van een specifieke werkgroep om de handelsrelaties te vergroten en gezamenlijke projecten rond traceerbaarheid en duurzaamheid uit te werken.

Congo wil havenautoriteit oprichten

Jacques Vandermeiren, ceo van Port of Antwerp, ondertekende een Samenwerkingsprotocol tussen Port of Antwerp International en het Congolese staatsbedrijf Société Commerciale des Transports et des Ports (SCTP). Het protocol heeft de ambitie de reeds bestaande samenwerking tussen de havens van Matadi en Antwerpen te intensifiëren. In het bijzonder zal Port of Antwerp expertise aanleveren om in DR Congo een havenautoriteit op te richten.

Jacques Vandermeiren: “Dit akkoord demonstreert de jarenlange goede verstandhouding tussen de Antwerpse havengemeenschap en DRC. Het is een erkenning voor de internationale reputatie van Port of Antwerp International en bevestigt onze markleiderspositie als haven op het Afrikaanse continent.”

Port of Antwerp International, een filiaal van Port of Antwerp, beschikt over ruime ervaring op het Afrikaanse continent en heeft sinds vorig jaar ook het beheer van de haven van Cotonou (Benin) in handen genomen. De havens van Antwerpen en Matadi zijn sinds 2003 verzusterd.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.