Nieuws Antwerpen Antwerpse haven gaat strijd met plastic pellets aan

Antwerpse haven gaat strijd met plastic pellets aan

Antwerpse haven gaat strijd met plastic pellets aan

ANTWERPEN – De Antwerpse haven wil voorkomen dat er nog meer plastic pellets verloren gaan tijdens de productie, opslag, transport of verwerking. Enkele partnerorganisaties hadden daarom twee jaar geleden al een Operation Clean Sweep®-programma opgestart. Met een nieuw actieplan en concrete maatregelen wordt nu een versnelling hoger geschakeld.

Alfaport Voka, essenscia, Havenbedrijf Antwerpen, PlasticsEurope en Voka-Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland waren met hun Operation Clean Sweep®-programma Europees pionier in het streven naar zero pellet loss. Twee jaar later heeft de sectoroverschijdende samenwerking op 27 bedrijfssites in het Antwerpse havengebied al z’n vruchten afgeworpen.

Speciale rioolroosters, afvoerputten, zeef- en afzuiginstallaties, opleidingsprogramma’s voor medewerkers, opruimacties, wekelijkse monitoring, enzoverder. Zowel de industrie als de logistieke bedrijven in de Antwerpse haven hebben al heel wat inspanningen gedaan.

In de haven, niet in de Schelde

“Maar de doelstelling is nog niet bereikt”, aldus Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder essenscia. Daarom wordt nu een tandje bijgestoken met een nieuw actieplan. Dat omvat concrete maatregelen rond infrastructuur, procedures, audits, samenwerking en opruimacties. “We zullen dit probleem blijven aanpakken tot het is opgelost. Plastics hebben een plaats in de haven, maar niet in de Schelde of de natuur.”

“Het streven naar zero pellet loss is een bijzonder complexe opdracht”, weet Eric Quenet, directeur West Region van PlasticsEurope. “Bij elke stap in het logistieke proces is er een risico op het verlies van plastic pellets. Intensieve samenwerking tussen de industrie, logistieke dienstverleners en de transportsector is dus de sleutel tot succes. We willen daarom nog meer bedrijven en organisaties overtuigen om in dit actieplan te stappen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.