Sleepboot Port of Antwerp gaat een sleepboot ombouwen naar een methanol aandrijving, een wereldprimeur.

Antwerpse haven krijgt op methanol aangedreven sleepboot

Port of Antwerp gaat een sleepboot ombouwen naar een methanol aandrijving, een wereldprimeur. Deze methatug maakt deel uit van het Europese Fastwater project, dat de haalbaarheid van methanol als duurzame brandstof voor de scheepvaart wil aantonen. De haven van Antwerpen zet met deze wereldprimeur opnieuw een belangrijke stap in de transitie naar een duurzame en CO2-neutrale haven.

Omdat binnenschepen moeten voldoen aan de regels van de CCR (Centrale Commissie Rijnvaart), is voor de methatug een afwijking nodig op de regelgeving. Daarom werd het project 1,5 jaar geleden voor het eerst voorgesteld aan CESNI, het Europees Comité voor de opstelling van standaarden in de binnenvaart waaraan ook sleepboten moeten voldoen. Vervolgens werd het, na enkele feedback- en aanpassingsrondes, voorgelegd bij de Europese Commissie. Deze heeft nu formele goedkeuring gegeven zodat binnenkort gestart kan worden met de ombouw van de sleepboot. Verwachting is dat de methatug vanaf begin 2022 operationeel zal zijn.

“Samen met onze partners zoeken we voortdurend naar innovatieve toepassingen en opportuniteiten voor de transitie naar alternatieve en hernieuwbare energiebronnen. Deze methatug is een volgende en belangrijke stap in de transitie naar een duurzame en CO2-neutrale haven, waarmee we verschillende uitdagingen op technisch vlak en qua regelgeving hebben overwonnen. Dankzij projecten als deze effenen we het pad en hopen we een voorbeeld en inspiratiebron te zijn voor andere havens”, zegt Jacques Vandermeiren, ceo Port of Antwerp.

Tegen 2025 wil de haven uitgroeien tot een volwaardige multi fuel port waar zee- en binnenschepen, naast conventionele brandstoffen, ook alternatieve, koolstofarme brandstoffen zoals methanol, waterstof of elektriciteit kunnen bunkeren.