Nieuws Antwerpen Antwerpse haven neemt plasticvanger in gebruik in Doeldok

Antwerpse haven neemt plasticvanger in gebruik in Doeldok

Antwerpse haven neemt plasticvanger in gebruik in Doeldok

ANTWERPEN – Envisan, een milieuaannemer onder Jan De Nul Group, won vandaag de Plastic Challenge van Port of Anwerp. Het bedrijf ontwierp een stofzuiger die plastic pellets uit de havennatuur verwijdert en sleepte daarmee 10.000 euro in de wacht. Vandaag neemt de Antwerpse haven ook een plasticvanger in gebruik die drijvend afval uit het Doeldok haalt. “Het is Port of Antwerp menens met de vervuiling van plastics”, zegt Chief Digital, Information & Innovation Officer Erwin Verstraelen. 

Milieuaannemer Envisan is actief in de behandeling, reiniging en verwerking van sedimenten, bodem, grondwater en specifieke industriële afvalstoffen. Vandaag won het bedrijf de Galgeschoor Plastic Challenge, een wedstrijd die innovatieve oplossingen sprokkelde om de vervuiling van natuurgebied Galgeschoor tegen te te gaan.

Stofzuiger tegen pellets

Uit meer dan 50 inzending werden de initiatieven van Arcadis, Deme Group en Envisan naar voren geschoven. De drie ontwerpen baseerden zich telkens op het ‘stofzuigerprincipe’ dat plastic pellets via zuigkracht uit de natuur verwijdert. De grote, manoeuvreerbare stofzuiger van Envisan ging aan de haal met de hoofdprijs: 10.000 euro en een verdere ontwikkeling van het ontwerp. Vanaf 2020 zal de stofzuiger ingezet worden in natuurgebied het Galgeschoor.

Plasticvanger

“Het is Port of Antwerp menens met de vervuiling van plastics”, vertelt Erwin Verstraelen. “Met deze initiatieven werken we aan het verwijderen van plastic afval, pellets en historische vervuiling. Daarnaast hebben we ook een heel programma opgestart om te vermijden dat plastics in de natuur terechtkomen.” Zo stelde Port of Antwerp vandaag ook een nieuwe plasticvanger door. Die zal voortaan plastics en ander drijfafval uit het Doeldok vissen, zodat het zich niet verder verspreidt via de waterwegen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.