Nieuws Antwerpen Antwerpse haven scoorde al in Brazilië

Antwerpse haven scoorde al in Brazilië

Antwerpse haven scoorde al in Brazilië

rode duivelsVerscheidene vertegenwoordigers van de haven van Antwerpen zijn de Rode Duivels voorgegaan. In de afgelopen weken zijn de contacten tussen Brazilië en de Antwerpse havenautoriteiten versterkt. Brazilië is nu eenmaal de zesde belangrijkste handelsparnter van Antwerpen. In de afgelopen jaren is daarom intensief gewerkt op de samenwerking tussen Brazilië en Antwerpen.

* Het APEC-Antwerp/Flanders Port Training Center, een dochteronderneming van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen heeft in dit opzicht een intentieverklaring met de Braziliaanse Grupo Bertin betekend. Deze overeenkomst beoogt een nauwere samenwerking met de Braziliaanse private maritieme sector. In 2013 sloot APEC ook al een overeenkomst met het Braziliaanse Ministerie van Havens (SEP, Secretaria Especial de Portos da Presidência da República) om maatwerkopleidingen aan Braziliaanse havenprofessionals aan te bieden.

* Eerder dat jaar ondertekende het Havenbedrijf een Memorandum of Understanding (MoU) met de deelstaat São Paulo in het bijzijn van dhr. Saulo de Castro Abreu Filho, staatssecretaris voor transport en logistiek van Sao Paulo.

* Het Havenbedrijf trok ook naar Brazilië om er zich actief te profileren als het ideale maritieme en logistieke platform voor Europa. Op de ‘Belgian Day’ in Saõ Paulo gaf Antwerpen naast een achttal andere Belgische bedrijven een presentatie voor de leden van de industriefederatie FIEMG uit de deelstaat Minas Gerais. Het business seminarie en netwerkevent was een initiatief van Belgalux, de Belgisch-Luxemburgse Kamer van Koophandel in Brazilië in samenwerking met Flanders Investment and Trade. Het Havenbedrijf gaf een lezing in de Amerikaanse Kamer van Koophandel (AmCham) in Belo Horizonte voor de leden van het Logistics Committee.

* Op de Intermodal South America plaats in São Paulo, na China de grootste beurs ter wereld voor vrachtvervoer, logistiek en buitenlandse handel heeft het Havenbedrijf tenslotte samen met een delegatie logistieke dienstverleners uit de haven de positie van de haven van Antwerpen uitgetekend. Brazilië is een belangrijke handelspartner van de Antwerpse havengemeenschap. Binnen de Noordwest-Europese havens is Antwerpen marktleider voor containers met een aandeel van 45%. Containers vormen 75% van de totale trafiek van 6,5 miljoen ton tussen de haven van Antwerpen en Brazilië, gelijk verdeeld over import en export. Belangrijke importproducten zijn agriproducten, kaolin, ertsen, ijzer en staal en in toenemende mate chemicaliën. Vanuit Antwerpen vertrekken voornamelijk diepgevroren groenten, meststoffen, chemicaliën, veevoeders, glas, auto-onderdelen, compressoren en onderdelen voor grote bouwprojecten. Per maand zijn er 24 afvaarten naar Brazilië waarvan 4 voor conventioneel stukgoed en 20 voor containers, voornamelijk uitgevoerd door Hamburg Süd, Maersk en MSC. Alle regelmatige container- en conventionele afvaarten tussen Europa en Brazilië doen de haven van Antwerpen aan.

* Om de samenwerking tussen Brazilië en Antwerpen te intensifiëren, schakelde het Havenbedrijf in het verleden al een havenvertegenwoordiger in. Henrique Machado Rabelo vertegenwoordigt de Antwerpse haven in Brazilië en daarnaast zet het Havenbedrijf ook nog twee andere vertegenwoordigers in: German Calderon en Fernando Bustamente om de lokale aanwezigheid in Zuid-Amerika te versterken.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.