Nieuws Antwerpen Antwerpse haven slaat handen in elkaar met Railport en Infrabel

Antwerpse haven slaat handen in elkaar met Railport en Infrabel

Antwerpse haven slaat handen in elkaar met Railport en Infrabel

ANTWERPEN – Port of Antwerp, Railport Antwerpen en spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel gaan samen een toekomstplan uitwerken voor goederenvervoer en het beheer van spoorinfrastructuur in de haven. Tegen 2030 willen ze het aandeel van zeecontainers die vervoerd worden via het spoor, verdubbelen.

De Antwerpse haven groeit zienderogen. Om de toenemende druk op het wegennet te compenseren en ambitieuze milieudoelstellingen te halen, is een verschuiving van vervoer nodig. Om meer zeecontainers per spoorweg te vervoeren, is echter een goede samenwerking tussen Port of Antwerp en spoorwegbeheerder Infrabel cruciaal. Beiden ondertekenden daarom een samenwerkingsakkoord, samen met Railport Antwerpen, dat verschillende spooractiviteiten in de haven coördineert en fungeert als brug tussen de verschillende betrokken partijen.

Digitalisering

Het nieuw samenwerkingsakkoord omvat verschillende doelstellingen. Zo moet een gemeenschappelijk, digitaal platform ontwikkeld worden, zodat goederentrafieken in het havengebied georganiseerd en geoptimaliseerd kunnen worden. Dit systeem kan een oplossing zijn om rijpaden af te stemmen met terminalslots, zodat het lossen en laden sneller én efficiënter kan gebeuren.

Nieuw beheermodel

Verder zal er op zoek worden gegaan naar een nieuw beheermodel voor spoorvervoer in de haven. Experts van elke partij zullen bekijken of het haalbaar is om een aparte regelgeving op te stellen voor de organisatie van treinverkeer in het Antwerps havengebied. Door deze bundeling van expertise willen Port of Antwerp, Railport en Infrabel extra flexibiliteit realiseren en dubbel zoveel zeecontainers via het spoor laten vervoeren tegen 2030.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.