Nieuws Antwerpen Antwerpse haven steunt Afrikaanse hospitaalschepen

Antwerpse haven steunt Afrikaanse hospitaalschepen

Antwerpse haven steunt Afrikaanse hospitaalschepen

hope Twee maanden lang staat Mercy Ships centraal op een tentoonstelling in de gebouwen van de Antwerpse werkgeversfederatie Cepa. De expositie loopt onder de titel Port of Hope en zet de activiteiten van de liefdadigheidsorganisatie in de kijker.

Mercy Ships
is een ngo die zich met hospitaalschepen inzet voor de gezondheidszorg in onder andere Afrika. De expositie Port of Hope is een gezamenlijk initiatief van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, Alfaport Voka Kamer van Koophandel Antwerpen – Waasland en Cepa. Aan de hand van foto’s en één centraal kunstwerk geven fotograaf John-John de Lisle en kunstenaar Pieter Bostoen een beeld van het vaak levensreddende werk dat Mercy Ships uitvoert op tal van plaatsen langs de Afrikaanse kust.

Eén volle week lang draaide kunstfotograaf John-John de Lisle mee aan boord bij Mercy Ships. Hij ging aan boord in Pointe-Noire in Congo Brazzaville en kreeg er de kans uniek fotomateriaal te maken van het dagdagelijkse werk bij de organisatie. Het resultaat zijn erg krachtige foto’s die een duidelijk en mooi beeld geven van de hoop die Mercy Ships geeft aan de vaak allerarmsten in Afrika.

“Mijn foto’s waren het resultaat van het contact met de patiënten aan boord. Ik moest me zien te behelpen met gebarentaal. Dat verliep vlotter dan ik verwachtte, de camera sprak namelijk voor zich. Je voelt ook of een persoon wel of liever niet gefotografeerd wil worden. Dat was gelukkig nooit een probleem. Meer nog, de belangstelling voor de camera was enorm groot!” De fotograaf nam alle foto’s aan boord van de Africa Mercy, het grootste private hospitaalschip ter wereld. Op het schip zijn 6 operatiekamers en een ziekenhuis met 80 bedden aanwezig. Maar liefst 450 vrijwilligers zetten er zich dagelijks belangeloos in en betalen zelfs hun eigen reiskosten en huisvesting. Jaarlijks worden duizenden patiënten geholpen en vele mensen opgeleid voor een duurzame verbetering.

“Ik vind het prachtig dat de vrijwilligers van Mercy Ships zich belangeloos inzetten voor zo’n mooi project”, vertelde de Vlaamse kunstenaar Pieter Bostoen die voor de tentoonstelling een opvallende muurschildering maakte. Ook de Antwerpse havengemeenschap was eerder al onder de indruk van wat Mercy Ships realiseert. Zo ging 25.000 euro, de opbrengst van de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie eerder dit jaar, naar dit goede doel. Met deze tentoonstelling willen het Havenbedrijf, Alfaport Voka Kamer van Koophandel Antwerpen – Waasland en Cepa de vrijwilligersorganisatie onder de aandacht brengen.

De tentoonstelling werd onlangs geopend in aanwezigheid van Mercy Ships-voorzitter Bert Van Dijk die zich erg enthousiast toonde over de bereidwillige en spontane hulp die de Antwerpse havengemeenschap biedt. Gedelegeerd bestuurder van Cepa Paul Valkeniers, wiens organisatie als gastheer optreedt voor de expositie, benadrukte alvast het belang om het waardevolle werk dat Mercy Ships in Afrika uitvoert ook bekend te maken bij het brede publiek.

Nog tot en met 10 november is de tentoonstelling vrij toegankelijk tijdens de kantooruren van maandag tot vrijdag. Adres Cepa: Brouwersvliet 33 te Antwerpen.
!

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.