Nieuws Antwerpen Antwerpse Haven zet in op People, Planet en Prosperity

Antwerpse Haven zet in op People, Planet en Prosperity

Antwerpse Haven zet in op People, Planet en Prosperity

De Antwerpse havengemeenschap presenteert haar 2de duurzaamheidsverslag. Alfaport, Maatschappij Linkerscheldeoever (MLSO) en Gemeentelijk Belangrijkste vernieuwing is de ‘Wegwijzer Duurzaam Ondernemen’ waar de bedrijven mee aan de slag kunnen.

“Doel van de hele havengemeenschap blijft om koploper te zijn qua duurzaamheid in de Hamburg-Le Havre range (de zeehavens tussen Hamburg en Le Havre),” zegt Eddy Bruyninckx, gedelegeerd bestuurder van GHA. “De resultaten in dit duurzaamheidsverslag zijn dan ook erg belangrijk om te weten op welke gebieden we goed of minder goed bezig zijn. Zo kunnen we onze gezamenlijke duurzaamheidsinspanningen beter onderbouwen ”.

Duurzaamheid gaat veel verder dan enkel milieuvraagstukken. In het 2de duurzaamheidsverslag worden 7 thema’s aangesneden:

  • Het maritieme, logistieke en industriële
  • Tewerkstelling,
  • Kennis en innovatie,
  • Mobiliteit,
  • Veiligheid,
  • Natuur & omgeving
  • Maatschappij

“Elk thema wordt vanuit drie invalshoeken bekeken: people, voor het effect op mens en maatschappij, planet, voor de weerslag op onze leefomgeving en tot slot prosperity, voor het effect qua welvaart,” zegt Peter Van de Putte, directeur van MLSO. “We gebruiken de term prosperity liever dan profit, omdat we als havengemeenschap inzetten op het ruimere begrip welvaart, in plaats van op pure winst. Door binnen de zeven thema’s altijd deze drie invalshoeken te gebruiken, krijg je een erg goed totaalbeeld van de duurzaamheidsinspanningen in de Antwerpse haven en de effecten en resultaten”.

Wegwijzers zetten bedrijven alvast op de juiste weg

Naast het verslag biedt dit tweede duurzaamheidsverslag een belangrijke nieuwe tool voor de bedrijven, de ‘Wegwijzer Duurzaam Ondernemen’. Deze staat vol voorbeelden uit de praktijk, verzamelt informatie en laat collega’s aan het woord die getuigen over hun ervaringen. “Zo kunnen geïnteresseerde bedrijven meteen contact opnemen met en op weg gezet worden door een ervaringsdeskundige,” zegt Rudi De Meyer, afgevaardigd bestuurder van Alfaport. “Je krijgt dus in één beweging een reeks ideeën die hun waarde al hebben bewezen én iemand die je ermee op weg kan helpen. De drempel om te starten met duurzame innovaties wordt zo meteen een pak minder hoog,” besluit Rudi De Meyer.

Meer informatie op www.duurzamehavenvanantwerpen.be

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Antwerpen
Antwerpen

Van Mossel breidt verder uit

Van Mossel Automotive Groep neemt Citroën-garage Van Thielen in Herselt over. De activiteiten van deze concessie zullen vanaf 20 september… Lees meer