Nieuws Antwerpen Antwerpse haven ziet nog opportuniteiten in Brexit

Antwerpse haven ziet nog opportuniteiten in Brexit

Antwerpse haven ziet nog opportuniteiten in Brexit

ANTWERPEN – Hoewel de onzekerheid omtrent Brexit blijft duren, is één ding duidelijk: zodra het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat, onder welke vorm dan ook, zal er heel wat veranderen voor het goederenvervoer tussen het Verenigd Koninkrijk en de Antwerpse haven. “Toch zijn er ook heel wat opportuniteiten. “Goede vrienden en handelspartners blijven zelfs in moeilijke en onzekere tijden met elkaar praten”, stelde ceo van Port of Antwerp Jacques Vandermeiren naar aanleiding van het bezoek van kersvers Brits ambassadeur Martin Shearman.

Met bijna 17 miljoen ton cargo was het Verenigd Koninkrijk in 2018 de tweede belangrijkste maritieme partner voor Port of Antwerp. Goederen die Europa binnenkomen of verlaten via ferry-havens, krijgen post-Brexit te maken met meer controles en administratie. Brexit betekent daarbij meer controles van mensen, goederen en documenten. Wat dan weer resulteert in hogere kosten, congestie en langere transittijden.

Port of Antwerp anticipeert dat begeleide vrachtwagens daarbij deels vervangen zullen worden door onbegeleid containertransport per schip via short sea. Short sea betekent zo veel als goederen, die aan boord worden gebracht met behulp van kranen, onbegeleid per schip transporteren waarbij geen volledige oceaan wordt gekruist. Port of Antwerp zet daarom volop in op een verdere uitbreiding van de maritieme verbindingen met het VK, om zo deel van de oplossing te zijn voor de gevolgen van de Brexit.

Port of Antwerp klaar voor Brexit

Kort na het Britse Brexit referendum in 2016, heeft een Port of Antwerp taskforce van Brexperts nauw samengewerkt met verschillende stakeholders om negatieve Brexit gevolgen voor de haven te minimaliseren.

“Brexit creëert niet alleen uitdagingen, maar ook opportuniteiten voor de handel tussen het VK & Ierland en het Europese vasteland. Met meer short sea oplossingen in de logistieke keten, kunnen we niet alleen de betrouwbaarheid verhogen. Ook de afhankelijkheid van vrachtwagens voor de last mile vermindert, samen met de kosten en CO2 uitstoot”, aldus Justin Atkin, vertegenwoordiger voor Port of Antwerp in het VK en Ierland.

De paper Think Brexit will get your berries into a jam? van Port of Antwerp moet bedrijven wakker schudden om hun logistieke keten onder de loep te nemen. Hij staat vol praktische info om toekomstige onzekerheden of vertragingen te vermijden met short sea verbindingen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.