Nieuws Antwerpen Antwerpse investeringsgroep boekt recordwinst

Antwerpse investeringsgroep boekt recordwinst

Antwerpse investeringsgroep boekt recordwinst

ANTWERPEN – Ackermans & van Haaren (AvH) behaalt over het volledige jaar 2019 een recordwinst van 394,9 miljoen euro, dat is meer dan 100 miljoen euro hoger dan 289,6 miljoen euro winst in 2018. Dat komt mede door de verkoop van de Franse rusthuistak Residalya. De Antwerpse investeringsgroep realiseert daardoor een rendement op het eigen vermogen van 11,3%.

Twee opvallende segmenten bij AvH:

  • Met een winstbijdrage van 127,3 miljoen euro was 2019 het beste jaar ooit voor Private Banking in de portefeuille van AvH. Zowel Delen Private Bank als Bank J.Van Breda & Co hebben in 2019 een sterk jaar gerealiseerd.
  • Voor SIPEF was 2019 dan weer een slecht jaar: lage marktprijzen voor palmolie gedurende het grootste deel van het jaar, tegenvallende producties en bovendien de schade aangericht door 3 vulkaanuitbarstingen zorgden ervoor dat Energy & Resources in 2019 een verliescontributie opleverde voor AvH.

AvH verkocht in de loop van 2019 haar deelnemingen in o.a. Residalya en in Henschel Engineering, eigenaar van vastgoed in Wilrijk dat voorheen door de Telemond-groep industrieel werd gebruikt). Op de verkoop van de deelneming in Ogeda (transactie van 2017) kon een bijkomend resultaat worden gerealiseerd. In totaal hebben desinvesteringen 196,1 miljoen euro cash opgeleverd in 2019.

AvH investeerde ook 63,2 miljoen euro in haar portefeuille. Naast nieuwe deelnemingen in Biolectric Group (60%), Biotalys (voorheen AgroSavfe) en Medikabazaar, kocht AvH aandelen bij in SIPEF, Sagar Cements en CFE. AvH en CFE samen verhoogden hun deelneming in Rent-A-Port tot elk 50% en verhoogden het kapitaal met het oog op de realisatie van de volgende ontwikkelingsfases in Vietnam.

Recordresultaat

“Reeds bij de aankondiging van onze halfjaarcijfers was duidelijk dat Ackermans & van Haaren op koers lag om het jaar 2019 met een recordresultaat af te sluiten, dankzij de meerwaarde van 105,7 miljoen euro die wij toen al hadden gerealiseerd op de verkoop van onze deelneming in Residalya. Maar de groep kende ook een sterke tweede jaarhelft, mede dankzij een hogere winstbijdrage uit onze Growth Capital-portefeuille. Wij zijn verheugd dat we, na het afsluiten van enkele moeilijkere dossiers, terug kunnen aanknopen met duidelijk positieve resultaten in deze activiteit”, aldus Jan Suykens, ceo – Voorzitter van het executief comité van Ackermans & van Haaren.

Ackermans & van Haaren heeft de ambitie om ook in 2020 haar portefeuille verder uit te bouwen, zowel door het verwerven van nieuwe participaties als door het versterken van bestaande deelnemingen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.