Nieuws Antwerpen Antwerpse kantoren zijn duurste en meest gegeerde in Vlaanderen

Antwerpse kantoren zijn duurste en meest gegeerde in Vlaanderen

Antwerpse kantoren zijn duurste en meest gegeerde in Vlaanderen

ANTWERPEN – De Antwerpse regionale kantoormarkt is de grootste in Vlaanderen en dat is ook te merken aan de kantoorprijzen. Nergens anders is de prijs per vierkante meter zo hoog voor nieuwe en moderne kantoren, al is er ook nergens anders zo weinig leegstand. Dat blijkt uit een studie van Cushman & Wakefield Belgium dat zich nu zelf in de Scheldestad vestigt.

De Antwerpse regionale kantoormarkt bezit in totaal 2.302.000 m² aan kantoren en neemt hiermee 54% van de totale Vlaamse kantorenmarkt in. Het stadscentrum en de Singel zijn het meest populair en beslaan 70% van de Antwerpse kantooroppervlakte van 2018.

Bovendien groeide de regionale kantoormarkt de laatste 15 jaar met jaarlijks 2% en wint het gemiddeld 127.000 m² aan kantooroppervlakte. De kantoorprijzen weerspiegelen deze groei en zijn tevens de hoogste in Vlaanderen. Zo betaal je voor de nieuwste en moderne kantoren in Antwerpen vandaag 155 euro per vierkante meter per jaar. Dat is de hoogste prime rent in Vlaanderen. Ter vergelijking: in Gent en Leuven betaal je 150 euro/m²/jaar en in Mechelen 145 euro/m²/jaar.

Ook opmerkelijk is dat de Antwerpse kantoormarkt vandaag de laagste graad van leegstaande gebouwen optekent in 15 jaar. Vorig jaar stond 5,32% leeg tegenover 9,92% in 2017.

Nieuw kantoor

“Antwerpen is de economische motor van Vlaanderen op vlak van internationale handel. Deze eigenschap is uniek voor een kantoorlocatie in België en verklaart deze prijs”, verduidelijkt Eric Van Dyck, ceo van Cushman & Wakefield Antwerpen. “Toch wordt de Antwerpse kantoormarkt gekenmerkt door een onevenwicht in vraag en aanbod. Bedrijven gaan in de Scheldestad vooral op zoek naar moderne, nieuwe kantoorruimtes, maar worden geconfronteerd met verouderde gebouwen.”

De vastgoedconsultant en dienstverlener wil nu de maturiteit van deze regionale kantoormarkt benutten en opent een nieuwe vestiging in Antwerpen-Zuid. “Daar zullen we ons focussen op de kantoormarkt, samen met de semi-industriële en logistieke markt.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.