Bar.On Foto: Bar.On

Antwerpse start-up ontwikkelt eerste moleculaire bierprinter ter wereld

ANTWERPEN - De Antwerpse start-up Bar.on, die huist in de Bluechem-site, een gedeelde kantoor- en laboruimte op het ecobedrijventerrein Blue Gate Antwerp, heeft 's werelds eerste moleculaire bierprinter ontwikkeld, waarmee in enkele seconden meerdere soorten bier kunnen worden gemaakt. “Met behulp van smaakcomponenten op moleculair niveau kunnen verschillende bierstijlen worden samengesteld en aangepast wat betreft alcoholpercentage, bitterheid, fruitigheid, zoetheid en kruiden”, aldus het bedrijf.

Het baanbrekende One Tap-prototype, hoe het bedrijf hun nieuwste speeltje doopte, kan verschillende bierstijlen produceren, zoals blond, bruin, IPA en tripel, om er maar een paar te noemen, inclusief alcoholvrije varianten van hoge kwaliteit. “Gebruikers kunnen elk bier van hun smaak kiezen, volledig op maat gemaakt en vers gemixt, om thuis of in een lokale bar van te genieten”, laat de start-up weten.

Milieuvriendelijk bier

Bar.on maakt naar eigen zeggen gebruik van natuurlijke smaakstoffen waarvan er veel worden gebruikt in conventionele brouwprocessen. De One Tap-bierprinter omzeilt echter de noodzaak van gisting en vermijdt ook het transport van zware eindproducten, waardoor de ecologische voetafdruk en de transportkosten aanzienlijk worden verminderd.

Bovendien streeft Bar.on naar minder afval door de verpakking tot een minimum te beperken, en maakt het ook efficiënt gebruik van water door alleen plaatselijk water uit de kraan te gebruiken.

“De eerste moleculaire bierrecepten hebben sterk gepresteerd in blinde smaaktesten, wat nieuwe mogelijkheden opent om op een duurzamere manier van bier op maat te genieten”, klinkt het bij het bedrijf.

“Het idee van Bar.on voor moleculaire recepten is gebaseerd op tien jaar gespecialiseerd onderzoek naar de chemische en sensorische eigenschappen van bier. De One Tap-machine demonstreert de mogelijkheden van moleculair bier mengen, een gloednieuwe technologie die in vele marktsegmenten kan worden toegepast”, aldus Bar.on.