Nieuws Antwerpen Antwerpse technologie gaat lucht in parking zuiveren

Antwerpse technologie gaat lucht in parking zuiveren

Antwerpse technologie gaat lucht in parking zuiveren

ANTWERPEN – Bio-ingenieurs van de Universiteit Antwerpen gaan de stad Antwerpen en parkeerbedrijf Q-Park adviseren rond luchtzuivering in de geplande ondergrondse parking onder de Gedempte Zuiderdokken. Proeven bewijzen dat schadelijke uitlaatgassen tot meer dan 70% gezuiverd kunnen worden.

Enkele buurtbewoners hadden de bouw van de ondergrondse parking on hold laten zetten en bij het uiteindelijk bereikte compromis engageerde de stad zich om de lucht in en rond de parking zo zuiver mogelijk te krijgen. Na de bouw van de eerste parking volgt er nog een tweede parking verderop onder het plein. “We voorzien beide ondergrondse parkings in samenwerking met de Universiteit Antwerpen van de allerbeste technologie op het vlak van luchtzuivering”, zegt schepen van Mobiliteit Koen Kennis.

Volgens de universiteit zijn er al heel wat toestellen op de markt om lucht in parkings te zuiveren. Rekenwerk rond de te verwachten passage en de bezettingsgraad van de parking moet uitwijzen hoeveel en welke polluenten er zullen worden uitgestoten en welke technologie daartegen de beste resultaten oplevert. Ook de locatie en het aantal luchtzuiveringstoestellen zal op die manier worden bepaald.

“Luchtzuivering in ondergrondse parkings gebeurt via de ESP-technologie, wat staat voor elektrostatische precipitatie”, zegt professor Tom Tytgat. “Eerst vindt er ionisatie plaats: de fijnstofdeeltjes krijgen een elektrische lading. Die deeltjes passeren vervolgens een collector. De geladen vervuilde deeltjes blijven achter op de collectorplaten. Op die manier wordt 70 procent van de vervuilde deeltjes uit de lucht gehaald.”

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.