Nieuws Antwerpen Antwerpse vastgoedexpert: tekort aan huurappartementen voor starters

Antwerpse vastgoedexpert: tekort aan huurappartementen voor starters

Antwerpse vastgoedexpert: tekort aan huurappartementen voor starters

ANTWERPEN – Pas afgestudeerden blijven almaar vaker in de stad wonen. In studentenstad Leuven kennen ze het fenomeen al langer, maar nu blijven ook in de Vlaamse studentensteden Gent en Antwerpen bijna 20 tot 30 procent méér alumni wonen in vergelijking met tien jaar geleden. Uit een marktanalyse van de Antwerpse vastgoedexpert Quares blijkt er echter een groot tekort aan betaalbare huurappartementen voor jonge starters. Enkel al in het Antwerpse stadscentrum is de huurprijs zo vaak 15 tot 35 procent hoger dan in andere wijken.

Het centrum van Antwerpen is het stadsdeel waar het aandeel jongeren sinds 2010 elk jaar toeneemt. Vandaag zijn er 1.967 (29%) méér twintigers in de stadskern dan tien jaar geleden. Dat blijkt uit de meest recente statistieken van de stad Antwerpen, die vastgoedexpert Quares uitgebreid analyseerde.

Eén van de belangrijkste redenen waarom pas afgestudeerden vaker dan vroeger in de stad blijven wonen, is de grotere mogelijkheden qua werkgelegenheid. Uit de marktanalyse van Quares blijkt dat in Antwerpen tussen 2012 en 2016 maar liefst 12.129 nieuwe ondernemingen werden opgericht. “De jobs liggen voor het grijpen in steden zoals Antwerpen, zeker voor hoogopgeleiden die net afgestudeerd zijn. Daarnaast zijn er ook veel banen te vinden in bijvoorbeeld de ICT, zorgsector of horeca. Veel grote bedrijven hebben bovendien hun hoofdkantoor in het stadscentrum gevestigd en dat trekt de jongeren aan”, zegt Peter Verlinde, Director Investment Quares.

Modern en betaalbaar

Volgens de Antwerpse vastgoedexpert is er nog altijd een tekort aan kwalitatieve betaalbare huisvesting voor jongeren. In 2016 lagen de gemiddelde huurprijzen in het centrum van Antwerpen nog steeds hoger dan in de rest van Antwerpen. Een verschil dat tot 35 procent durft oplopen, afhankelijk van de buurt.

De problematiek wordt langzaam maar zeker aangepakt doordat stads- en gemeentebesturen ook ontwikkelingen met betaalbare appartementen ondersteunen, pal in het stadscentrum. Een schoolvoorbeeld is de Stadswaag vlakbij de vele startup-hubs zoals the Beacon, de UA en de Paardenmarkt. Een historisch kantoorgebouw en pakhuis wordt er herbestemd naar 32 hippe starterswoningen met gedeelde binnentuin, eigen pakjesdienst en andere faciliteiten om het leven van de jonge starters makkelijker te maken.

“Als we jongeren in de stad willen houden, dan moeten we durven inzetten op aangepaste woningen die voorbij de klassieke typologieën gaan. Er is nog veel verouderd patrimonium in de binnenstad dat ofwel niet is aangepast aan een modern comfort ofwel veel te groot en dus niet betaalbaar is voor een starter op de woningmarkt”, zegt Peter Verlinde.

De oplevering is voorzien voor deze zomer en de eerste pas afgestudeerde starters zullen er in september hun intrek kunnen nemen.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.