Nieuws Antwerpen Antwerpse werknemers het vaakst ziek

Antwerpse werknemers het vaakst ziek

Antwerpse werknemers het vaakst ziek

ziekHet absenteïsme door ziekte kost de bedrijven handenvol geld. Zeker in de provincie Antwerpen waar de hoogste scores aan afwezigheden genoteerd worden.

HR-dienstenverlener Securex volgt de ontwikkelingen inzake ziekteverzuim van dichtbij op. Afwezigheid door ziekte is immers duur voor ondernemingen. Het komt er volgens Karin Roskams, manager psychosociaal team health & safety dan ook op aan om tijdig in te grijpen. “Gezondheidsproblemen zijn de belangrijkste oorzaak van ziekteverzuim. Het is voor ondernemingen dus in eerste instantie belangrijk ervoor te zorgen dat de medewerkers gezond zijn en dat ze zich goed voelen op het werk. Als werkgever heb je er alle belang bij om te waken over alle aspecten van de gezondheid van de medewerker. Een gezonde werknemer zal minder vaak afwezig zijn.”

Het mag merkwaardig heten dat de absenteïsmecijfers in de provincie Antwerpen alarmerend hoog zijn. In het vergelijkend onderzoek van Securex komen de cijers uit de provincie Antwerpen nagenoeg overal bovenaan. Antwerpse werknemers melden zich in dit opzicht het vaakst ziek: 1,25 keer per werknemer. Ter vergelijking: in de Waalse provincie Henegouwen is dit maar… 0,97 keer. De provincie Antwerpen telt ook het hoogste percentage afwezigen of werknemers die in 2012 minstens één dag afwezig waren door ziekte: 56,81%. In diezelfde provincie Henegouwen is dit maar… 48,27%.

Securex heeft van zijn kant becijferd dat de kostprijs voor afwezigheid door ziekte vandaag liefst 1 miljoen euro per 200 werknemers bedraagt. Voor alle bedrijven samen zou het dan om 10,5 miljard euro gaan. 3 miljard ging dan naar de gewaarborgde maandlonen voor zieke werknemers en de rest naar indirecte kosten zoals de reorganisatie van het werk, de kosten voor tijdelijke vervanging en overuren en de daling van de kwaliteit. De vrees is bovendien groot dat de invoering van het zogenaamde eenheidsstatuut met oa. de invoering van de carensdag, het gewaarborgd maandloon en de opzegtermijn die kosten op termijn nog onvermijdelijk zal vergroten.

Maar er kan ook aan verholpen worden, menen de analisten van Securex: door preventief in te zetten op de medische oorzaken, de fysieke en de emotionele overbelasting en de motivatie van de werknemers kunnen de afwezigheden met minstens 5% dalen, meent Karin Roskams. “Vaak lopen deze cijfers op tot 20 à 30% in twee tot drie jaar tijd. Per 200 personeelsleden kan dit een jaarlijkse kostenvermindering van 50.000 tot 300.000 euro betekenen.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.