APIC vereeuwigt lekkere creaties

apic

Je hebt het ongetwijfeld ook zelf al meegemaakt: lekker gegeten in een restaurant of thuis maar het beeld van het bord is meteen ook verdwenen. Je kunt er alleen nog over vertellen. Zeker voor chef-koks die al eens iets nieuws willen uitproberen kan dit heel erg frustrerend werken.

Julien Burlat, de chef van restaurant Dôme in Antwerpen vroeg zich daarom af of er ook geen systeem kan opgezet worden waarmee mooie schotels of althans de foto's ervan voor eeuwig kunnen gearchiveerd worden. Creatieve chef-koks wagen zich geregeld aan een eigen ontwerp en zien dat na verloop van tijd vaak verloren gaan.

Carl Jacobs zette daarom samen met drie vennoten zijn eigen start-up, APIC op. Ze zetten een toestel in de markt dat met één knop een schotel in een correcte belichting fotografeert en doorstuurt naar een online bibliotheek. De chef heeft meteen zijn eigen archief maar kan de foto naderhand ook doorsturen via Twitter, Facebook of Pinterest. Op apicbase.com kunnen ze tussen de creaties van andere chefs staan.

Het gaat er niet om dat wij beroepsfotografen concurrentie willen aandoen, zegt Carl Jacobs in een gesprek met de website Ondernemen in Antwerpen. "Hun foto's zijn nu eenmaal veel gevarieerder dan de onze maar je betaalt zo'n fotograaf makkelijk evenveel voor één dag als wat je één keer betaalt voor ons toestel. En APIC is er ook altijd, 365 dagen per jaar."

Verscheidene chef-koks hebben zich ondertussen al aangesloten op het systeem. Ook in het buitenland. De vier vennoten denken er zelfs al aan om hun eerste werknemer in dienst te nemen want ze zullen allicht een productielijn moeten opstarten die de bestellingen moet kunnen opvolgen.