Routeplan 2025

Arbeidsmarkt en digitalisering bepalen toekomst Antwerpen-Waasland

ANTWERPEN - In aanwezigheid van zo'n 400 ondernemers en politici werd bij Antwerp Airport het nieuwe Routeplan 2025 gelanceerd. Al voor de derde keer maakte Voka-Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland een economisch toekomstplan voor de regio Antwerpen-Waasland op.

Het Routeplan heeft de bedoeling om ondernemers en beleidsmakers voor te bereiden op nieuwe evoluties. En op die manier de economie van onze regio te versterken. "Onze haven, onze industrie en onze gezondheidszorg staan aan de vooravond van een nooit geziene digitale makeover. Het zal er vooral op aan komen voldoende medewerkers te vinden om die transformatie tot een goed einde te brengen", was de centrale boodschap in dit nieuwe toekomstplan.

"De horizon ligt dit keer op vijf jaar omdat we ons door de globalisering en de digitalisering in een erg volatiele economische omgeving bevinden. Niemand kan voorspellen hoe de wereld er over tien jaar zal uitzien. Bovendien spelen er een aantal nieuwe factoren zoals bijvoorbeeld de brexit, die het nog veel lastiger maken om op lange termijn vooruit te kijken", legt gedelegeerd bestuurder Luc Luwel uit.

In het najaar van 2018 werden 100 ceo's, experts en academici verzameld om samen na te denken over de grote uitdagingen van deze tijd. Luc Luwel: "De deelnemers aan die sessies kregen een dubbele opdracht: nadenken hoe ze onze drie economische sterkhouders; haven, industrie en diamant, nog beter konden verankeren. En daarnaast ook concrete antwoorden formuleren op de grote uitdagingen van onze tijd: vergrijzing, migratie en technologische disruptie."

4 innovatiewerven

Uiteindelijk werden er vier innovatiewerven gedefinieerd: Nieuwe mobiliteit en logistiek, Nieuwe zorgeconomie, Nieuwe arbeidsmarkt en Hotspot Antwerpen. De laatste werf slaat op de internationale versterking van het merk Antwerpen om investeerders, kenniswerkers en ander talent aan te trekken.

"Routeplan 2025 is géén luchtfietserij", benadrukt Luc Luwel. "We hebben de projecten bewust heel concreet gehouden, met een heel duidelijke link naar de speerpuntexpertise binnen de Antwerpse Universiteit. Het gaat bijvoorbeeld om de creatie van een Health Valley in het hart van de stad, een proeftuin voor dronetechnologie in het havengebied, of de verdubbeling van het spoorvolume voor hinterlandtransporten."