Nieuws Antwerpen Arboretum Kalmthout presenteert tomatenpraline en gloednieuwe gin

Arboretum Kalmthout presenteert tomatenpraline en gloednieuwe gin

Arboretum Kalmthout presenteert tomatenpraline en gloednieuwe gin

Tijdens het eerste weekend van september verwelkomt Arboretum Kalmthout haar bezoekers voor een extra smakelijke editie van het Tomatenfestival. Chefs, traiteurs en lokale producenten bereiden op de culinaire festivalweide originele hapjes met verse tomaten. Als smaakmaker zijn er opnieuw heel wat zeldzame tomatensoorten te zien in een uitgebreide tentoonstelling in het Vangeertenhof. Arboretum Kalmthout presenteert in primeur twee eigen tomatenpralines én een gloednieuwe Arboretum Gin op basis van ingrediënten uit de arboretumtuin.

Het tomatenfestival van Arboretum Kalmthout zwaait traditioneel de zomer uit met een kleurrijke tentoonstelling over deze smakelijke vrucht. Zo’n 200 opmerkelijke en zeldzame tomatenrassen passeren de revue in een overzichtstentoonstelling in het historische Vangeertenhof. Moestuinliefhebbers kunnen er grasduinen en shoppen in de gespecialiseerde zadendatabank tussen ruim 300 tomatenrassen, waarvan de vrijwilligers van Arboretum Kalmthout de zaden zelf oogsten, schoonmaken en inventariseren.

Deze editie van het Tomatenfestival krijgt een uitgesproken culinair tintje. Traiteurs en lokale producenten laten je op zaterdag en zondag aan hun eetkraam in de arboretumtuin proeven van originele hapjes met tomaat als hoofdingrediënt. Inspirerende recepten kan je plukken uit de tentoonstelling en ingrediënten kan je kopen aan het kraam met verse tomaten. Tomatenkwekerij Stoffels uit Rijkevorsel zorgt voor een hoogstaand assortiment.

Tomatenpraline in primeur

De Kalmthoutse chocolatier Clément Ickx werkt al 40 jaar met chocolade, en nog altijd met evenveel passie. In zijn atelier ‘Het Zwarte Goud’ in Heide (Kalmthout) creëerde hij speciaal voor het Tomatenfestival twee bijzondere pralines in een ongewone combinatie met tomaat. Zijn ambachtelijke creaties ‘Rito’ en ‘Muse’, kregen een basis van pure en melkchocolade afgetopt met een laagje witte chocolade. Voor de vulling met eigen bereide tomatencoulis liet hij zich inspireren door de gelijknamige tomaatjes van Stoffels Tomaten. Bezoekers van het tomatenfestival kunnen de praline gratis proeven én mee naar huis nemen, want ze zijn er in primeur te koop.

Arboretum Kalmthout lanceert ook een tweede unieke Arboretum Gin, met rozen en sparrennaalden die geplukt werden in de arboretumtuin. Het resultaat is een frisse, kruidige gin met acht botanische extracten. Bram Rammeloo van Arboretum Kalmthout: “De eerste Arboretum Gin, uitgebracht in april 2021, vloog meteen de deur uit en was gebaseerd op de bloemen van Hamamelis uit onze wereldberoemde collectie toverhazelaars van Arboretum Kalmthout. Opnieuw is de oplage beperkt tot 1.000 met de hand genummerde flessen. De opbrengst van de verkoop gaat rechtstreeks naar de 1 hectare tuinuitbreiding.” Arboretum Gin is een creatie en productie van Sterkstokers uit Brecht en Arboretum Kalmthout.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.