Nieuws Antwerpen Artificiële intelligentie moet productontwikkeling bij Lanxess versnellen

Artificiële intelligentie moet productontwikkeling bij Lanxess versnellen

Artificiële intelligentie moet productontwikkeling bij Lanxess versnellen

LILLO/KALLO – Lanxess trekt de kaart van artificiële intelligentie om nieuwe materialen twee keer zo snel te ontwikkelen. Meer bepaald onderzoekt het speciaalchemiebedrijf de mogelijkheden van de technologie voor de productie van glasvezelcoatings. De glasvezelfabriek in Kallo speelt daarbij een sleutelrol.

Lanxess wil zijn hightech-plastics aanzienlijk versterken en kijkt daarvoor naar de optimalisatie van glasvezels. Daar speelt de coating of het bindmiddel rond de glasvezel een heel belangrijke rol, maar het optimalisatieproces van glasvezelcoating is complex, omslachtig en tijdrovend. Daarom wordt een samenwerking aangegaan met Citrine Informatics, een Amerikaans AI-bedrijf dat gespecialiseerd is in datagestuurde ontwikkeling van materialen. Er werd een pilootproject gelanceerd met een sleutelrol voor de glasvezelfabriek in Kallo.

AI-algoritmen doen voorspellingen voor betere testconfiguraties en parameters op basis van duizenden meetresultaten van eerdere formuleringen, informatie over grondstoffen en een massa bijkomende gegevens. Dit moet leiden tot een optimale formulering. Door deze procedure verloopt de productontwikkeling veel sneller dan met de klassieke methodes.

Axel Tuchlenski, hoofd global product and application development bij business unit high performance materials van Lanxess: “Wij verwachten dat AI de tijd die we nodig hebben om geoptimaliseerde formules te ontwikkelen met meer dan de helft zal inkorten. Daardoor zullen we onze klanten nog beter voor hen op maat gemaakte producten kunnen aanbieden en deze ook sneller op de markt kunnen brengen.”

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.