Nieuws Antwerpen Atab heeft crisis snel verwerkt

Atab heeft crisis snel verwerkt

Atab heeft crisis snel verwerkt

dirk theunsDe resulaten van Atab zullen dit jaar “goed tot zeer goed zijn.” De vroegere Antwerpse Teer- en Asphaltfabriek heeft haar activiteiten verleden jaar grondig geherstructureerd en plukt daar nu al de vruchten van. Het bedrijf stelt op het Antwerpse Zuid zo’n 180 mensen tewerk.

Met een omzet van 92 miljoen euro zaten zowel het bedrijfsresultaat als de winst voor Atab in 2012 in dalende lijn. De productie aan rollen en liquide dichtingsmateriaal was eveneens verminderd. De dochteronderneming van de Canadese groep IKO moest hoe dan ook ingrijpen. Vooral omdat ook de exportmarkt het liet afweten.

Atab doet het dit jaar ongemeen goed. De producent van dakdichtingsmaterialen, waterdichtingssytemen en isolatiemateriaal heeft de kostenstructuur van zijn fabriek ondertussen sterk verbeterd en ziet het bedrijfsresultaat daardoor flink stijgen. Ook de exportmarkten doen het onderhand beter.

Algemeen directeur Dirk Theuns is meteen een tevreden man. “Wij hebben verleden jaar moeilijke tijden beleefd. We dienden daarom ook noodgedwongen mensen te laten afvloeien. We zetten oa. de productie aan golfplaten stop en hebben de vijfde ploeg in de productie van dakrollen geschrapt. Dat ging gepaard met nogal wat verlies aan jobs. Pijnlijk ja, maar onvermijdelijk.” In dit perspectief werd ook de voorraadlocatie in Turnhout gesloten. De lokale werknemers kregen een job aangeboden in Beveren-Waas. Atab heeft ook nog een vestiging in Gistel.

Ondertussen gaat het weer de goede richting uit. Vooral het succes van het in het Nederlandse Klundert geproduceerde hardschuim isolatiemateriaal Enertherm is omperkelijk. Atab heeft zijn marktpositie in dit opzicht flink kunnen verbeteren. “Wij zijn vandaag de nummer twee, na marktleider Recticel.” Dirk Theuns leidt ook de fabriek in Klundert.

Atab maakt als bedrijf deel uit van de Canadese groep IKO. Die heeft een Europees hoofdkwartier in de zetel van Atab aan de Antwerpse d’Herbouvillekaai. Zo’n 50 van de 100 bedienden werken er voor IKO. IKO is overigens nog altijd een familiebedrijf.

De aloude Antwerpse Teer- en Asphaltfabriek heeft zich ondertussen voluit ge├źngageerd voor Blue Gate, de Antwerpse ontwikkelingszone in de vroegere Petroleumhaven Zuid. Atab is daarmee de eerste productie-eenheid die de expansie van Blue Gate ondersteunt. “Ons bedrijf is vandaag meer dan 100 jaar oud maar we engageren ons voor de toekomst,” zegt Dirk Theuns.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.