Nieuws Antwerpen Atlas Copco doet beroep op maatwerkbedrijven

Atlas Copco doet beroep op maatwerkbedrijven

Atlas Copco doet beroep op maatwerkbedrijven

abcabcBij Atlas Copco in Wilrijk zijn verschillende maatwerkbedrijven aan de slag. Ze doorstaan er dezelfde strenge voorwaarden als andere leveranciers en voldoen aan dezelfde kwaliteitsnormen. Volgens Michel Christiaens, Vice President Purchasing, zou dat geen verrassing mogen zijn: “Veel maatwerkbedrijven hebben zich de voorbije jaren echt geprofessionaliseerd. Dat moeten ze ook doen want we zien dat ze meer en meer rechtstreeks in competitie staan met goedkope lonen in Oost-Europa zoals Polen of Bulgarije.”

De term “maatwerkbedrijven” wordt sinds kort gebruikt voor alle ondernemingen die in de sociale economie actief zijn. Ze vervangt de oude benamingen sociale werkplaatsen en beschutte werkplaatsen.

Atlas Copco legt geen bijzondere nadruk op de samenwerking met de bedrijven uit de sociale economie. Christiaens tot de redactie van de website Ondernemen in Antwerpen: “Aankoop is bij ons een erg gestructureerd proces, gericht op hoge kwaliteit en lage kosten. Ik durf gerust zeggen dat we veel eisen van onze leveranciers. Maatwerkbedrijven krijgen daarbij geen voorkeursbehandeling. We merken wel dat ze er steeds vaker in slagen om zich aantrekkelijk voor te stellen én dat ze ook doen wat ze zeggen. En dat is wat telt voor ons.”

Maatwerkbedrijven zijn leveranciers zoals alle andere, maar Christiaens ziet toch een lijn in het soort opdrachten dat ze voor Atlas Copco uitvoeren. “Vaak gaat het om erg repetitief werk: verpakken en kitten, bijvoorbeeld. Vooral voor dat kitten vinden we ook gewoon niemand anders. Gewone bedrijven hebben geen mensen in dienst die zo’n lange tijd zo nauwkeurig en foutloos kunnen werken – wat wel nodig is als je zoals wij duizenden kits met onderdelen samenstelt voor klanten.
Maar daarnaast hebben wij ook een partner in de sociale economie die zorgt voor de assemblage van een reeks industriële fittingen. Dat is ook manueel werk dat de nodige concentratie en aandacht vraagt. En er mag niets bij mislopen. Dat doen ze perfect.”

Christiaens: “Bij de samenwerking met onze leveranciers proberen we altijd naar het totaalplaatje te kijken. Prijs is belangrijk, maar die is niet altijd gemakkelijk te vergelijken. Neem nu dat assemblagewerk: dat kan in theorie goedkoper elders, maar niet als je de logistieke kost erbij rekent en de complexiteit die zo’n relatie met zich meebrengt. Die afweging heeft ervoor gezorgd dat we heel wat taken dicht bij onze fabriek houden.”
“Af en toe botsen we in onze samenwerking met maatwerkbedrijven op een tekort aan flexibiliteit rond werktijden. Wij zijn heel het jaar open omdat wij wereldwijd leveren en dus moeten onze leveranciers mee kunnen volgen. Dat ligt moeilijk in de sociale sector en moet met stock worden opgevangen. Ondanks dat er hier nog ruimte voor verbetering zit, denken wij toch dat samenwerken met maatwerkbedrijven een zeer interessant alternatief is om sommige taken op een competitieve manier uit te besteden.”

Maatwerkbedrijf?

Sinds het decreet van 1 april 2015 gebruiken we de term maatwerkbedrijf voor alle ondernemingen die in de sociale economie actief zijn. Ze vervangt de oude benamingen sociale werkplaatsen en beschutte werkplaatsen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.