Nieuws Antwerpen Avantida haalt lege containers van de weg

Avantida haalt lege containers van de weg

Avantida haalt lege containers van de weg

containersVoortaan kunnen transportbedrijven lege containers afzetten of ophalen in een tachtigtal depots in de Benelux, Duitsland en Zwitserland. Met die bewegingen blijft het ‘leeggoedverkeer’ weg van de havens van Antwerpen en Rotterdam, én van de ringwegen rond de steden zoals de Antwerpse Ring.

Het initiatief van de Antwerpse start-up Avantida krijgt daardoor steeds meer vaart mee.Avantida is opgezet door Patrick De Deken, Luc De Clerck, Mark De Keyzer en enkele IT-jongens die zich al lang ergerden aan de vele lege containers die over de wegen denderen. Ze dachten daarbij een systeem uit waarbij ze het aantal ritten met lege dozen konden beperken. De ondernemint stelt vandaag al 15 mensen tewerk.

Vandaag bieden al zeven rederijen de nieuwe toepassing DepotX van Avantida aan. Met een andere toepassing van het bedrijf werd in 2015 ruim zeven miljoen kilometer containerverkeer op de Belgische autosnelwegen vermeden. Avantida schat het potentieel van de nieuwe toepassing nog hoger in.

Tot enkele weken geleden liet slechts een aantal rederijen toe om af te wijken van de transportinstructies en de plaats van ophalen of afzetten te wijzigen. De mogelijkheden waren echter beperkt. De zeven rederijen APL, CMA-CGM, Cosco, Hamburg Süd, MOL, OOCL en UASC werken inmiddels al een drietal weken met het systeem.

Avantida verwacht dat het met DepotX nog meer containerverkeer van de Antwerpse ring zal kunnen weghouden dan met zijn andere toepassing voor containerhergebruik, reUse. Transportbedrijven kunnen zich via het internet, ook mobiel, eenvoudig aanmelden bij Avantida om na te gaan of ze in de buurt een lege container kunnen afzetten of ophalen.  Afhankelijk van de logistieke situatie van elke rederij en elk depot is de transactie gratis of wordt er een bijdrage gevraagd aan de transportonderneming.

De prijs voor het hergebruik van een container wordt bepaald door de rederij. Initieel dient de transporteur credits aan te kopen. Dit kan binnen de toepassing via een beveiligde betalingsknop of via een girale overschrijving. De prijs per eenheid voor het hergebruik van een container wordt in de toepassing aangegeven wanneer een container wordt geselecteerd voor hergebruik. Voor elke door de rederij voor hergebruik goedgekeurde container wordt het corresponderende bedrag in mindering van de credit account gebracht en het saldo gewijzigd.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.