Nieuws Antwerpen AYES helpt slechtzienden navigeren met AI-app OKO

AYES helpt slechtzienden navigeren met AI-app OKO

AYES helpt slechtzienden navigeren met AI-app OKO

De jonge Antwerpse start-up AYES lanceert de mobiele applicatie OKO die blinden en slechtzienden helpt navigeren in het openbaar. Op basis van artificiële intelligentie (AI) herkent OKO voetgangerslichten, en brengt het via tril- en geluidssignalen de nodige informatie over aan de gebruiker zodat ze veilig kunnen oversteken. In een latere fase zal de applicatie met een reeks andere mogelijkheden uitgebreid worden.

Toen Willem Van de Mierop en broers Vincent en Michiel Janssen hun slechtziende vriend Bram hoorde vertellen over zijn uitdagingen bij het navigeren in het openbaar, besloten ze samen naar een oplossing te zoeken. Met hun achtergrond en expertise binnen artificiële intelligentie richtte ze hun eigen softwarebedrijf AYES op, met als doel blinden en slechtzienden te assisteren in het alledaagse verkeer.

Nu lanceert de jonge start-up de eerste versie van hun mobiele applicatie OKO. “De AI-app herkent voetgangerslichten en zet de informatie over in tril- en geluidssignalen voor de gebruiker. Hierdoor kunnen slechtzienden ook veilig oversteken op plaatsen zonder rateltikkers, die vaak wegens geluidsoverlast afgezet worden tien uur ’s avonds en zes uur ’s ochtends”, legt Willem Van de Mierop uit.

In latere versies van de applicatie worden er nog meer functionaliteiten toegevoegd. Zo zal OKO ook in staat zijn om obstakels onderweg te herkennen, en gebruikers nauwkeurig en veilig kunnen navigeren naar voet- en zebrapaden.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.