Nieuws Antwerpen Baanbrekende Covid-test van imec en Verhaert uit Kruibeke wordt ingezet

Baanbrekende Covid-test van imec en Verhaert uit Kruibeke wordt ingezet

Baanbrekende Covid-test van imec en Verhaert uit Kruibeke wordt ingezet

Het toonaangevende onderzoekscentrum voor micro-elektronica imec en de baanbrekende productontwikkelingsgroep Verhaert Masters in Innovation uit Kruibeke hebben in korte tijd een baanbrekende, snelle Covid-test ontwikkeld op basis van ademtests en versnelde PCR-technologie. Een functioneel prototype zal nu gecommercialiseerd worden door MiDiagnostics. Zo zal het ondermeer getest worden op Brussels Airport.

imec en de Vlaamse Overheid hebben de samenwerking aangekondigd tussen imec en zijn spinoff MiDiagnostics om imecs ademtest en ultrasnelle PCR technologie verder te commercialiseren. Samen met de Verhaert groep realiseerden ze een functioneel prototype via een intensief high-risk/high-gain proces.

Eind 2019 gingen Verhaert en imec een strategische samenwerking aan om samen een baanbrekende oplossing te ontwikkelen op basis van imecs technologieplatformen. In een mum van tijd bouwden ze een verbruiksproduct voor ademtests met imecs innovatieve chipoplossing en een high-end PCR-verwerkingsinstrument. Deze ontwikkelingen zullen gebruikt worden als een test- en technologieontwikkelingsplatform om aspecten te beoordelen die verder gaan dan klinische prestaties.

Deze baanbrekende innovatie creëert een bijna heilige graal voor het testen in de Covid-19 pandemie. Het apparaat is in staat om via de ademhaling staalmateriaal van mensen te verzamelen in plaats van de veelgebruikte keelholteafname via de neus. Bovendien kan ultrasnelle PCR direct worden uitgevoerd, waardoor de resultaten heel snel bekend zijn. Dit zorgt voor een veel comfortabelere staalafname en een efficiëntere verwerking.

Deze samenwerking vereiste een constante interactie tussen zeer verschillende disciplines, bijvoorbeeld biochemie en chipontwikkeling aan imecs kant, en productontwikkelingsvaardigheden zoals optisch en thermisch ontwerp, softwareontwikkeling, mechatronica, elektronica en mechanica bij Verhaert.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.