Nieuws Antwerpen Baggerbedrijf DEME in handen van holding A&VH

Baggerbedrijf DEME in handen van holding A&VH

Baggerbedrijf DEME in handen van holding A&VH

demeDe Antwerpse holding Ackemans & Van Haaren (A&VH) neemt de controle over de baggergroep DEME uit Zwijndrecht. DEME was vele jaren een gemeenschappelijk bezit van A&VH en de bouwgroep CFE. Beide partners hadden 50% van de aandelen in portefeuille. De operatie gebeurt in twee bewegingen. A&VH brengt zijn belang van 50% in DEME in bij CFE en ontvangst in ruil 12 miljoen aandelen CFE. In een tweede beweging verkoopt de Franse bouwgroep Vinci, de vorige grootaandeelhouder van CFE de helft van zijn participatie tegen 45 euro per stuk. A&VH krijgt daardoor een controleparticipatie van 60% in CFE en meteen ook de meerderheid van de aandelen in DEME. CFE wordt tevens de enige aandeelhouder van DEME.

De hele operatie is nog onderworpen aan een aantal opschortende voorwaarden. Zo moet er nog een buitengewone algemene vergadering georganiseerd worden bij CFE en moet de Europese Commissie nog haar goedkeuring geven. A&VH moet ook nog een verplicht ovenamebod lanceren op de resterende aandelen CFE die nog bij Vinci en bij het publiek zitten.

De overname van DEME door A&VH komt wel enigszins als een verrassing. CFE en A&VH controleren DEME al meer dan 39 jaar als een duo. De constructie werd destijds in 1974 opgezet toen A&VH zijn divisie baggeren fuseerde met de Société Générale de Dragage van CFE tot Dredging. In 1991 nam Dredging dan weer de Oostendse groep Decloedt over waarna de naam van de groep nog eens omgevormd werd tot Dredging Environmental & Marine Engineering, DEME.

Ackermans & Van Haaren is als holdingmaatschappij een sterk gediversifieerde groep die actief is in vijf basissectoren. Tot de kernbedrijven van de holding behoren naast DEME ook oa. het bouwbedrijf Van Laere, de Bank J. Van Breda,
privé-vermogensbeheerder Delen, Leaseinvest Real Estate, Extensa, Sipef, Sofinim en GIB. Via haar aandelen in de participaties vertegenwoordigde het bedrijf van voorzitter Luc Bertrand in 2012 een omzet van 3,3 miljard euro.

In een commentaar op de transactie zei Luc Bertrand “ervan overtuigd te zijn dat de operatie toegevoegde waarde zal creëren voor alle betrokken partijen. CFE zal de synergiemogelijkheden tussen de bouw- en baggeractiviteiten voluit kunnen benutten. Het feit dat Vinci de helft van haar belang in CFE behoudt versterkt de mogelijkheid van grensoverschrijdende synergiên.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.