Nationaal

Bakker Toon ruilt zijn bakkerij op het Eilandje in voor Sint-Niklaas: “Het was tijd om terug te keren naar de roots”

Bakker Toon is volop bezig met de laatste voorbereidingen voor de opening van maandag. Foto yjs

ANTWERPEN, SINT-NIKLAAS – Aanstaande maandag is er de langverwachte opening van bakkerij Toon De Klerck op Vijfstraten in Sint-Niklaas. Toon ruilt zijn bakkerij op het hippe Eilandje in Antwerpen in voor een gloednieuwe zaak dichter bij huis. “Nu we kinderen hebben, was het tijd om terug te keren naar de roots”, vertelt bakker Toon.

Bakkerij Toon De Klerck is een begrip in Antwerpen. Het nieuws dat de Sint-Niklazenaar een nieuwe zaak opent in zijn geboortestad werd in het voorjaar dan ook met veel enthousiasme onthaald. Op maandag 1 augustus gaan de deuren van zijn nieuwe zaak open en worden de klanten ook getrakteerd op een glaasje.

Maar voor zijn bakkerij in Antwerpen, maakte Toon nog elke dag de verplaatsing naar de andere kant van de Schelde. “Het is vaak zo dat bakkers boven of in de buurt van hun zaak wonen”, zegt Toon De Klerck. “Bij mij was dat niet het geval. Ik ben een Sint-Niklazenaar en ben nooit echt geneigd geweest om te verhuizen. Als je jong bent, sta je daar zo niet bij stil en maak je die verplaatsingen zonder al te veel moeite. Maar naarmate je ouder wordt en een gezin hebt, ga je dat toch anders bekijken.”

Oude leermeester

Het idee om in eigen stad opnieuw te beginnen, speelde al een tijdje, vertelt hij. “In mijn achterhoofd had ik wel al eens nagedacht over een terugkeer naar Sint-Niklaas”, zegt Toon. “Mijn vrouw en ik hadden dat ook een aantal keer besproken en zij was daar ook wel voor te vinden. Het werd pas concreet toen ik een telefoontje kreeg met de vraag of ik interesse had in het pand hier op Vijfstraten. Deze bakkerij heeft natuurlijk ook emotionele waarde voor mij. Ik werkte hier voor wijlen Jos Blommaert. Hij heeft me het vak geleerd en het is natuurlijk mooi dat ik hier nu kan neerstrijken.”

 

Het bekende hoekpand op Vijfstraten wordt de nieuwe uitvalbasis van Toon. Foto yjs

Het spreekwoord luidt dat je geen omelet kan maken zonder eieren te breken, Toon nam eind juni dan ook afscheid nemen van zijn zaak in Antwerpen. Atelier Co-Pains neemt zijn succesvolle bakkerij over. “Het is natuurlijk een dubbel gevoel om het daar achter te laten. Ik vond het wel belangrijk dat er een alternatief of oplossing was voor mijn klanten. Gewoon sluiten en vertrekken, had ik niet over mijn hart gekregen”, aldus Toon.

Andere klanten

“We zijn wel geschrokken van de reacties van de mensen,” zegt echtgenote Caroline Smet. “We werden overspoeld door kaartjes en bedankingen. Dat doet natuurlijk veel deugd. Het grootste verschil met Antwerpen gaat ongetwijfeld het cliënteel zijn. In Antwerpen zaten we in op Het Eilandje in een buurt vol zakenmensen en had je weinig tot geen gezinnen. Dat zal hier in Sint-Niklaas totaal anders zijn.”

De afgelopen periode was bijzonder heftig voor het koppel. Naast de herinrichting van de winkel, verhuisde het koppel ook naar de bovenverdieping van het pand en beviel Caroline van een dochtertje. “Het zijn enorm drukke weken geweest, maar we zijn er klaar voor”, besluit Toon. “Ik kan geen vijzen of nagels meer zien, ik kan niet wachten om het werkmateriaal opnieuw in te ruilen voor bloem en deeg.”