Nieuws Antwerpen Stories Bakkerij Peeters vraagt faillissement aan: “Voor mijn verjaardag krijg ik de curator op bezoek”
Antwerpen

Bakkerij Peeters vraagt faillissement aan: “Voor mijn verjaardag krijg ik de curator op bezoek”

Bakker Werner Peeters en echtgenote Sandra staan bij de lege rekken. Foto Jan Van der Perre

KONTICH – De Kontichnaren moeten voor hun verse pistolekes aan de ontbijtafel op zoek naar een andere bakker. De bekend brood- en banketbakkerij Peeters in de Dorre Eikstraat in Kontich-Kazerne heeft het faillissement aangevraagd. De klanten reageren vol ongeloof, want in hun ogen draaide de bakkerij toch goed, vaak stonden ze er aan te schuiven. “De kosten rijzen de pan uit, die druk werd me té veel. Zodanig dat mijn gezondheid er begon onder te lijden”, reageert bakker Werner Peeters.

Bakkerij Peeters was maandag na de jaarlijkse vakantie nog gewoon opengegaan. Dinsdag postten bakker Werner en echtgenote Sandra op hun Facebook-pagina het ontnuchterende bericht dat de bakkerij wegens faling voorgoed dicht blijft. Op sociale media werd vol ongeloof gereageerd, sommigen vroegen zich zelfs af of het geen fake nieuws was en hun pagina misschien gehackt was. Honderden mensen betuigden hun medeleven.

 

Bakkerij Peeters, sinds 1972 in Kontich-Kazerne, was een begrip in de gemeente. Foto Jan Van der Perre

Bakkerij Peeters was een ambachtelijke familiezaak met een lange staat van dienst. Werners vader Jan legde in 1963 de grondslag, eerst aan de Mechelsesteenweg daarna in de Dorre Eikstraat. Eind 1992 nam zoon Werner, die komende maandag 58 wordt, de zaak over. Aan die familiegeschiedenis komt nu een einde.

Hoge kosten

“Het is helaas bittere waarheid”, zucht Werner. “We vinden het énorm spijtig voor al onze trouwe klanten, maar de druk werd gewoon té groot.” De personeelskosten – er werkten zeven fulltime equivalenten – de sociale bijdragen, de energiekosten, de grondstofprijzen: ze rijzen de pan uit. “Het laatste jaar zijn alleen al de energieprijzen maal drie/maal vier gegaan. Ook de grondstofprijzen schieten de hoogte in. We verdienen er écht niks meer aan. Je komt zo in een vicieuze cirkel terecht. Op den duur begint dat op een mens ook mentaal te wegen, zodanig dat de gezondheid er begint onder te lijden. Daarom wilden we dit niet langer laten aanslepen en erger voorkomen.”

“De beslissing was al eerder genomen, maar we wilden na onze vakantie toch nog opendoen om niet abrupt te moeten eindigen”, merkt de bakker op. “Maar we hebben bericht gekregen dat we onmiddellijk moesten sluiten omdat woensdag, het faillissement al wordt uitgesproken en er een curator wordt aangesteld. Voor mijn verjaardag krijg ik dus de curator op bezoek”, zegt hij cynisch.

“Laat het toch een sein zijn dat het voor de kleine zelfstandigen almaar moeilijker wordt het hoofd boven water te houden.”

Werner Peeters

Dat een goeddraaiende bakkerij met een lange staat van dienst toch op de fles gaat, stemt enigszins tot nadenken. “Ik wil zeker en vast niet alles op de overheid steken, we steken niet onder stoelen of banken dat we wat te ‘laks’ waren in de begeleiding waarop we vertrouwden. Daar willen we ook heel open over zijn naar onze klanten. Vorig jaar namen we daarom ook nog een nieuwe boekhouder onder de arm om een en ander te kunnen rechttrekken, maar dat was niet voldoende.”

“Maar laat het toch een sein zijn naar de hogere overheid dat het voor de kleine zelfstandigen almaar moeilijker wordt het hoofd boven water te houden. Grote, industriële spelers kunnen hun grondstoffen bijvoorbeeld een stuk voordeliger inkopen, voor hen is het ook maar een deeltje dat ze meenemen in een groter pakket en kunnen het daardoor beter opvangen.”

Van bakker Peeters kan je ook niet zeggen dat ze niet mee waren met hun tijd. Werner en Sandra staken zo ook tijd en energie in een website waarop klanten bestellingen konden plaatsen en ze hadden een Facebook-pagina die goed up-to-date werd gehouden. “Allemaal om de klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn.”

“We willen alleszins al onze klanten van harte danken voor het vertrouwen al die jaren. Het doet enigszins deugd, maar ook veel pijn om al die reacties en steunbetuigingen te lezen. Ik heb dit met hart en ziel gedaan. We zien wel wat de toekomst brengt.”