Nieuws Antwerpen Bart De Hantsetters voorzitter bij SBD

Bart De Hantsetters voorzitter bij SBD

Bart De Hantsetters voorzitter bij SBD

boertjeEduard Denckens (73), geeft na meer dan 20 jaar als voorzitter van het Syndikaat der Belgische Diamantnijverheid (SBD) de fakkel door. Het Algemeen Bestuur van SBD heeft unaniem Bart De Hantsetters (foto) aangeduid als nieuwe voorzitter.

Stéphane Fischler en Pol Van der Steen werden herbenoemd als ondervoorzitters, net als Stanny Van Blerk als secretaris, Lucien Cornelissens en Willy Henneuse als schatbewaarders en Jos Heiremans als raadslid. Wim Ruythooren werd aangeduid als secretaris, terwijl Eva Van Looveren en Koen Smets in het SBD Bureel zullen zetelen als raadsleden. Eduard Denckens blijft lid van het Algemeen Bestuur en werd unaniem benoemd tot ere-voorzitter.

Aftredend voorzitter Eduard Denckens, Ward voor de vrienden, nam in meer dan een halve eeuw diamantcarrière talloze mandaten op, o.m. in de voorloper van het huidige Antwerp World Diamond Centre, de Hoge Raad voor Diamant, maar ook als lid van het Nationaal Paritair Comité voor de Diamantnijverheid en Handel, de Rijksverlofkas voor de Diamant, en de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven Commissie Diamant, als mede-oprichter en voorzitter van het Wetenschappelijk en Technisch Onderzoekscentrum voor Diamant (WTOCD), Voorzitter van het Intern Compensatiefonds voor de Diamantsector (ICD), secretaris-generaal van de International Diamond Manufacturers Association (IDMA) en stichter van de European Council of Diamond Manufacturers.

Zijn indrukwekkende carrière wordt bovenal gekenmerkt door een tomeloze inzet en passie voor de Antwerpse diamantsector, de diamantnijverheid in het bijzonder.

Denckens lag bijvoorbeeld mee aan de basis van het Sociaal plan voor de diamantnijverheid, een uniek systeem dat de competitiviteit met lageloonlanden en lokale tewerkstelling significant wist te verhogen. Denckens was daarnaast ook de grondlegger van tal van baanbrekende CAO’s, zoals bijvoorbeeld de invoering van de flexibiliteit op de arbeidsduur. Onder zijn voorzitterschap groeide het Wetenschappelijk en Technisch Onderzoekscentrum voor Diamant, WTOCD, ook uit tot een speerpunt van technologische ontwikkelingen ten gunste van de Belgische diamantnijverheid.

Het mag dan ook niet verwonderen dat Denckens, die na 21 jaar trouwe dienst nu de fakkel van het voorzitterschap van het Syndikaat der Belgische Diamantnijverheid doorgeeft, geëerd werd met een indrukwekkende reeks onderscheidingen, onder meer Ridder in de Orde van Leopold II (1988), Eredeken van de Diamantnijverheid (1997), Officier in de Orde van Leopold II (2002), Commandeur Leopold II (2012) en vorig jaar, Emeritus Eredeken van de Diamantnijverheid.

Foto: Bart De Hantsetters

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.