Nieuws Antwerpen BASF Antwerpen wil werknemers op werkvloer vaccineren

BASF Antwerpen wil werknemers op werkvloer vaccineren

BASF Antwerpen wil werknemers op werkvloer vaccineren

De grote werkgevers willen dat vaccineren op de werkvloer snel mogelijk wordt gemaakt. Dat blijkt uit een enquête van Voka bij meer dan 800 ondernemingen. Twee op de drie bedrijven met meer dan 250 medewerkers geeft aan vragende partij te zijn voor een vaccinatiecampagne in het bedrijf. Ook bij BASF Antwerpen staan ze klaar.

Ondernemingen zijn ervoor gewonnen om een rol te spelen in het vaccinatieproces. Een externe bedrijfsgeneeskundige dienst inschakelen is de voorkeurspiste van de meeste ondernemingen. Erg grote werkgevers beschikken dan weer over een interne bedrijfsgeneeskundige dienst of bedrijfsarts die kan vaccineren.

“Als groot chemiebedrijf beschikt BASF Antwerpen over de nodige ervaring, expertise en infrastructuur om een eigen vaccinatiecentrum op te richten om op die manier de vaccinatiecampagne te versnellen. Als we de toelating zouden krijgen, kunnen wij snel opstarten. Ook in de toekomst kan onze interne medische dienst worden ingezet bij herhalingsvaccinaties”, zegt Jan Remeysen, ceo bij chemiebedrijf BASF Antwerpen.

Voka ziet kantelpunt

“We komen op een kantelpunt en merken een forse toename van de vaccinleveringen, zeker als straks ook het Janssen-vaccin wordt uitgerold. Als we onze grote werkgevers inschakelen om mee te vaccineren kunnen we extra snelheid maken. Vaccins mogen niet langer dan nodig in de frigo blijven liggen. Bedrijfsartsen hebben ervaring met het toedienen van vaccins. We roepen de Taskforce Vaccinatie dan ook op om vaccinaties op de werkvloer nu mogelijk te maken in veilige, overlegde en gecontroleerde omstandigheden”, aldus Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. “We kunnen met onmiddellijke ingang een aantal proefprojecten opstarten, om vervolgens op te schalen. Het zal de huidige vaccinatieronde versnellen, maar ook ervaring bijbrengen met het oog op volgende vaccinatiecampagnes. De covidvaccins zullen immers ook de komende jaren toegediend moeten worden, naar analogie met het jaarlijks weerkerend griepvaccin waarbij werkgevers nu al een grote rol vervullen.”

Vaccineren op de werkvloer biedt het bijkomende voordeel dat medewerkers zich niet van de werkplek naar het vaccinatiecentrum en terug moeten verplaatsen. “Met name in productiebedrijven is het niet vanzelfsprekend om zonder voorafgaandelijke planning mensen te moeten missen. Bij een vaccinatiecampagne op de werkvloer kan de vaccinatieplanning aan de personeelsplanning worden aangepast. Zo wordt de bedrijfscontinuïteit niet in gevaar gebracht.”

Uit de enquête blijkt verder dat de derde lockdown vooral de kleine bedrijven treft. Ook de retailsector leed door het winkelen op afspraak stevige omzetverliezen. Voor de andere bedrijven bleef de impact van de derde lockdown beperkt.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.