Vaccinatie small

BASF, Evonik en Agfa-Gevaert gaan vaccineren op werkvloer

Werknemers op de werkvloer vaccineren tegen het coronavirus, het is een vraag die al een hele tijd de ronde doet. Nu komt er dan toch een proefproject bij 7 Vlaamse bedrijven met minstens 1.000 werknemers. Het gaat onder meer om BASF en Evonik in Antwerpen en Agfa-Gevaert in Mortsel.

De proefprojecten van vaccineren op de werkvloer worden dus opgezet bij grote firma's met minstens 1.000 werknemers die op de site werken en dus niet telewerken. Ook moeten de bedrijven een eigen medische dienst hebben. De keuze om zich te laten vaccineren, gebeurt vrijwillig.

De werkgeversorganisaties zijn opgelucht dat vaccineren op de werkvloer mogelijk wordt. Voka pleit er al maanden voor om bedrijven te laten meehelpen aan de vaccinatie. “We zijn blij dat de ministers van volksgezondheid onze argumentatie zijn gevolgd om vaccineren op de werkvloer mogelijk te maken. We moeten alle mogelijkheden benutten om zoveel en snel mogelijk mensen een derde boosterprik te geven. Voor de helft van alle werknemers is telewerk geen optie. Zij krijgen voortaan de kans om op het werk een coronavaccin te krijgen”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

De bedrijven hebben de nodige infrastructuur in huis om de vaccins in optimale omstandigheden te bewaren. De vaccins worden geleverd via het lokale vaccinatiecentrum. De toediening van de vaccins gebeurt door medisch personeel van de interne bedrijfsgeneeskundige dienst. Deze artsen en verpleegkundigen hebben ruime ervaring met het toedienen van vaccins op de werkvloer in het kader van de jaarlijkse griepvaccinatie. Elke prik die op de werkvloer wordt gezet, wordt geregistreerd in de centrale databank vaccinnet. De privacy van de gevaccineerde medewerker blijft gegarandeerd.

Voor Voka is dit proefproject het begin van een nieuwe fase in de vaccinatiecampagne. "De proefprojecten moeten, na positieve evaluatie, zo snel mogelijk breed uitgerold worden”, besluit Hans Maertens.