BASF viert 50-jarig bestaan

BASF drie

Het chemiebedrijf BASF Antwerpen vierde gisteren zijn 50-jarig bestaan. BASF betekende in 1964 de eerste notariële akten om 600 hectaren ondergespoten Poldergronden te verwerven in het noorden van Antwerpen. Het bedrijf is ondertussen met meer dan 3000 werknemers uitgegroeid tot het grootste chemiecomplex van het land.

Tijdens feestelijke manifestaties op het Antwerpse stadhuis en in het nabijgelegen Hotel Hilton werd het belang van de aanwezigheid van BASF in Antwerpen uitgetekend. Gastheer Wouter De Geest, de gedelegeerd bestuurder van het bedrijf wees erop dat BASF in die afgelopen 50 jaar de bewuste 600 hectaren nagenoeg helemaal volgebouwd heeft met productie-installaties. Hij wees anderzijds op verscheidene factoren die vandaag zijn bekommernis weg dragen. Zo het overheidsbeleid, de moeilijke toegang tot de grondstoffen en de verschillende visies op energie.

"België speelde destijds zijn troeven voor de industriële ontwikkeling goed uit met de versnelde ontwikkeling van de haven. Bovendien waren de energieprijzen en de loonkosten toen heel competitief. Exploitatievergunningen werden op tijd afgeleverd."

"Vandaag zitten we op een scharniermoment. De omstandigheden zijn helemaal anders maar maken het niet onmogelijk om hier in Antwerpen nog zaken te blijven doen. Innovatie en energie-efficiëncy zijn onze kansen om de uitdagingen aan te gaan."

"50 jaar geleden was de lucht ook niet blauw. Er waren toen ook critici die het niet eens waren met het feit dat BASF een fabriek wilde bouwen op een zandvlakte in de haven. Ook in de jaren negentig was er kritiek toen BASF een stoomkraker wilde bouwen."

De Geest had het tevens over het feit dat geschikt personeel vinden in de brede regio zeker geen makkelijke uitdaging is. Het bedrijf werft elk jaar zo'n 150 technisch geschoolde mensen aan. Daartoe wordt intensief samengewerkt met de plaatselijke onderwijswereld. "Vandaar dat wij ook het aantal stageplaatsen opgetrokken hebben tot 160" zei De Geest nog. "We hebben bovendien leerstoelen opgezet op de onderscheiden universiteiten."

In het kader van de festiviteiten besliste BASF nog om 300.000 euro te investeren in initiatieven die de doorstroming van leerlingen naar technische functies in de haven moeten bevorderen. Het bedrijf ondertekende daartoe met burgemeester Bart De Wever en de stad Antwerpen een charter.

Aanwervingen

Na de zomer wordt het nieuw investeringsproject van BASF Antwerpen, een butadieeninstallatie opgestart. Het gaat om een investering van 100 miljoen euro. Daartoe worden ook 10 tot 20 bijkomende werknemers aangeworven.

De butadieeninstallatie zal draaien op ruw C4, een grondstof van de kraker.

Genodigden

De feestelijke zitting in het Antwerpse stadhuis werd bijgewoond door de Vlaamse minister president Kris Peeters. Ook de schepenen Marc Van Peel en Claude Marinower gaven present.

Van de kant van BASF was de voorzitster van BASF Antwerpen, mevrouw Margaret Suckale aanwezig. Zij was vergezeld door Friedrich Seitz (president sites en verbund management Europe BASF).

In het Hilton Hotel waren ook Rainer Dierckx (president petrochemicals BASF) en Stefano Pigozzi (president monomers BASF) vertegenwoordigd. Zij volgden met extra veel belangstelling de toespraak van eregenodigde Karel De Gucht, de Eurooese commissaris voor Handel.