Afbeelding1 Foto AFP

BASF wil van Antwerpen eerste klimaatneutrale site maken

ANTWERPEN - De Duitse chemiegigant BASF wil van zijn Antwerpse productiesite, de tweede grootste in de wereld, de eerste klimaatneutrale site binnen de groep maken. De plannen werden woensdag nog eens in de verf gezet tijdens het bezoek van koning Filip en koningin Mathilde aan Ludwigshafen.

Voor de hele groep ligt de ambitie op klimaatneutraliteit tegen 2050. Maar in Antwerpen hoopt men die doelstelling al een pak vroeger te halen. Topman Jan Remeysen van BASF Antwerpen wilde zich nog niet op een concrete datum vastpinnen, maar mikt op "zo dicht mogelijk bij 2030". Al hangt dat ook af van de nieuwe technologieën en van de economische toestand, gaf hij mee.

Groene stroom

"Tegen 2026 zou onze CO2-uitstoot ongeveer gehalveerd moeten zijn ten opzichte van 2018. Nadien volgt er nog een moeilijk traject." De doelstelling wordt onder meer bereikt door in te zetten op hernieuwbare energie. Niet onbelangrijk als je weet dat BASF Antwerpen goed is voor ongeveer 3 procent van het totale elektriciteitsverbruik in België.

De fabriek investeerde dan ook in de bouw van het windmolenpark 'Hollande Kust Zuid' van Vattenfall. Tegen eind 2022, begin 2023 zou dat volledig operationeel moeten zijn, verwacht Remeysen. Het gaat om het grootste offshore windmolenpark ter wereld dat zonder subsidies draait. Voor het geval er geen energie uit wind of zon kan worden gehaald, heeft de fabriek groenestroomcontracten afgesloten met derden.

CO2-opslag

Daarnaast wordt in Antwerpen ook een groots CO2-afvangproject opgezet. Concreet wordt het broeikasgas afgevangen bij de chemische installaties en dan getransporteerd en opgeslagen in lege gasvelden in de Noordzee. Het gaat om een erg duur project, waarvoor het bedrijf eerder dit jaar samen met Air Liquide vele miljoenen subsidies kreeg toegezegd van Europa.

Bij de chemiegigant wijst men erop dat het vaak gaat om compleet nieuwe technologie, waarvoor nog geen businessmodel bestaat en het concern het risico dus niet alleen kan dragen. Ook in Ludwigshafen zelf krijgt BASF subsidies van de Duitse regering omdat het zijn stoomkraker niet op gas maar op hernieuwbare energie wil laten draaien. Ter illustratie: hiervoor is zo'n 1.000 MW stroom of de capaciteit van één kerncentrale nodig.

Remeysen van zijn kant wijst op het belang voor Europa om zelfvoorzienend te zijn en te blijven, ook inzake chemische producten. "We hebben gezien tijdens de coronacrisis hoe we afhankelijk waren van China voor materiaal als mondmaskers. Bovendien zijn onze Europese fabrieken zeer efficiënt".

 

BASF-CEO Martin Brudermuller in aanwezigheid van het vorstenpaar. Foto Belga

Koning Filip en koningin Mathilde kregen woensdag ook een rondleiding per bus op de site van BASF in Ludwigshafen. Dat is een dorp op zich: 80 hectare of 1.600 voetbalvelden groot. Er werken zo’n 39.000 mensen. De site beschikt over een eigen station, een hotel en een ziekenhuis. Er zijn ook drie brandweerstations. En, niet toevallig gezien Rijnland-Palts dé wijnregio is van Duitsland: BASF heeft ook één van de grootste wijnkelders van het land.