Bayer stoot chemie-activiteiten af

bayer

Hardnekkige geruchten zijn bij Bayer in Antwerpen en Tielt dan toch een werkelijkheid geworden. Het heette al veel langer dat Bayer zijn chemiedivisie zou afstoten. Het concern zou zich helemaal herstructureren tot een farmagroep. Na de afstoting enkele jaren terug van Lanxess is dit meteen de zoveelste grote herstructurering die het Duitse bedrijf ondergaat.

Bayer stapt op die manier na 151 jaar uit de chemiesector. Het concern brengt zijn chemische activiteiten onder in een apart bedrijf dat een aparte beursnotering zal krijgen.

Na maanden van geruchten heeft de raad ban bestuur van Bayer uiteindelijk beslist de chemieactiviteiten af te splitsen en apart naar de beurs te brengen. Daarmee breekt Bayer met een traditie van 151 jaar. Het bedrijf startte in 1863 namelijk met de productie van pigmenten en verven voor de textielindustrie.

Dergelijke herstructureringen zijn bij Bayer legio. In de jaren '90 stootte Bayer eerder al zijn fotodivisie Agfa-Gevaert af. In de jaren '90 werden  de divisies rubber en basiskunststoffen ondergebracht in Lanxess. Nu is het dus kennelijk de beurt aan Material Science dat als divisie oa. kunststoffen produceert.

In België telt Bayer Material Sciences  bijna 1.000 werknemers op 14.000 wereldwijd. Er worden  onder andere polyurethaan voor de isolatie en matrassen, en polycarbonaat voor auto-onderdelen, dvd's, skibrillen en medische apparatuur geproduceerd..

Bayer zal zich na de beursoperatie  helemaal toespitsen op de productie van geneesmiddelen voor mensen en dieren en op landbouwtechnologie (zaden, herbiciden, ggo's, ...).

De operatie werd enthousiast onthaald op de financiële markten. De koers van de aandelen steeg met meer dan 5%. Of Bayer de aandelen in het nieuw op te richten bedrijf op de beurs zal verkopen, of de aandelen zal verdelen onder de bestaande Bayer-aandeelhouders is nog niet duidelijk. Als het bestuur voor de eerste optie kiest, zou dat volgens analisten tot 10 miljard euro kunnen opleveren. Dat geld kan het bedrijf

De farmadivisie van Bayer neemt al meer dan de helft van de bedrijfswinst voor haar rekening. Die verkoopt dierengeneesmiddelen, voorschriftvrije geneesmiddelen (zoals aspirine) en therapeutische medicijnen voor de behandeling van onder andere kankers, hartaandoeningen en oogziektes. Het brengt ook de populaire anticonceptiepil Yasmin op de markt. Eerder dit jaar nam Bayer voor 10 miljard euro nog de divisie voorschriftvrije geneesmiddelen van het Amerikaanse Merck over. Bayer werd ook al genoemd in de strijd om Omega Pharma. De Belgische geneesmiddelenverdeler van stichter Marc Coucke en de holding Waterland willen uit de sector stappen en hebbben het bedrijf te koop gezet.