Nieuws Antwerpen B&B Locks en Eribel doen deuren veilig op slot

B&B Locks en Eribel doen deuren veilig op slot

B&B Locks en Eribel doen deuren veilig op slot

deurne B&B Locks uit Wijnegem en Eribel uit Hoogstraten sloegen de handen in mekaar om een nieuwe veiligheidsdeur te ontwikkelen. Eribel ontwierp een robuuste deur, terwijl B&B Locks zorgde voor een totaal nieuw vergrendelsysteem. Juist die combinatie maakt dat de deuren voldoen aan de strengste normen die Justitie oplegt voor de nieuwe gevangenissen. De nieuwe gevangenis in Beveren die begin 2014 opent, krijgt de primeur voor deze Vlaamse innovatie. Maar ook buiten Vlaanderen is er interesse. Beide bedrijven bewijzen daarmee dat KMO’s door samen te innoveren de lat nog hoger kunnen leggen. De ontwikkeling was mogelijk dankzij de steun van het Vlaams Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT). Het Innovatiecentrum Antwerpen begeleidt beide bedrijven bij hun innovatieplannen.

Rony Bols startte in 1990 in Hoogstraten Eribel op als schrijnwerkerij gespecialiseerd in productie van deuren. Hij besefte vrij snel dat productinnovatie Eribel in de markt kon differentiëren. “Vooral de laatste jaren mikken we sterk op ontwikkeling van complexe deurconcepten, bijvoorbeeld gericht op geluidswering en veiligheid”, zegt zaakvoerder Rony Bols. Die strategische keuze legde het bedrijf geen windeieren. Wat in 1990 startte als een eenmansbedrijf is nu uitgegroeid tot een stevig bedrijf van meer dan 75 medewerkers. Maar Rony Bols beseft dat die sterke groei niet betekent dat hij niet over zijn bedrijfsgrenzen moet kijken naar aanvullende kennis en expertise. “Wij staan altijd open voor samenwerking met partners die een meerwaarde kunnen bieden aan onze producten”, stelt hij.

Zo kwam hij enkele jaren terug in contact met Jack Boeckx. Samen met zijn zus Nathalie nam Jack Boeckx enkele jaren terug het roer over van een onderneming waarvoor hun vader de afgelopen decennia in Zwiterland de basis legde. Het bedrijf specialiseerde zich in elektrische sloten voor veiligheidsdeuren die initieel ontwikkeld werden voor de banksector. Broer en zus zetten vanuit Wijnegem resoluut de strategie verder om via nieuwe producten het bedrijf verder uit te bouwen door nieuwe doelgroepen en markten aan te spreken. “Veiligheidssloten zijn een interessante markt omdat de meerwaarde van het product duidelijk is. Een gevangenis, bedrijf, museum of juwelier wil maximale veiligheid tegen inbraak”, stelt Jack Boeckx. Een goede naam in de sector staat of valt natuurlijk met vertrouwen. De sloten moeten hun degelijkheid dus constant bewijzen. “Een goed slot in een slechte deur, blijft een onveilige deur en het omgekeerde geldt ook”, stelt Boeckx.

De samenwerking tussen B&B Locks en Eribel maakt het mogelijk om een veilig eindproduct in de markt te zetten, dat ook geschikt is voor gebruik in nieuwe gevangenissen. De nieuwe normen die de Belgische Justitie oplegt om de veiligheid van die celdeuren te bepalen zijn nochtans niet min en bij de strengste in Europa. Zo moet de deur weerstaan tegen een test waarbij gedurende 2 keer 20 minuten 2 mensen met alle mogelijke middelen proberen om de deur te openen. Eribel slaagt er als enige in om een veiligheidsdeur te maken die rook- en brandwerend en geluiddicht is zonder gebruik van extra belastende staalplaten. Veiligheid blijft trouwens hand in hand gaan met esthetiek, doordat de deur kan afgewerkt worden met afwerkingsmaterialen.

Voor de ontwikkeling van een geschikt slot kon B&B Locks wat extra financiële steun gebruiken en dus klopte Jack Boeckx aan bij Innovatiecentrum Antwerpen. Een traject voor het aanvragen van een subsidie bij het Vlaamse Agenschap voor Innovatie (IWT) voor de uitvoering van een KMO Innovatieproject werd opgestart. Finaal doel: een werkend prototype maken van het slot. Het project werd goed onthaald door de IWT experten en een subsidie van 38 000 EUR werd toegekend. Het resultaat mag gezien worden. Geïntegreerd in de deur van Eribel slaagde het geheel met onderscheiding in de veiligheidstesten. Deze ontwikkeling is meteen de aanzet om de samenwerking verder te zetten in andere domeinen zoals ziekenhuizen, RVT’s, scholen, etc.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.