IMG-20220603-WA0010

Bedrijf uit Retie brengt Kempense crypto naar de tapkraan: “Praktisch, maar ook gewoon leuk”

BORGERHOUT, RETIE - Frank Vanderlinden (47), Nico Plinke (39) en Koen Daemen (49) maken van Schoonbroek (Retie) de onbetwiste fintech-hoofdstad van de Kempen. Vanuit hun uitvalsbasis in de Hoekstraat brengen ze Sjwing op de markt: een app waarmee je virtuele jetons kan inruilen voor pintjes en snacks op een evenement. Goed nieuws dus voor fervente fuifgangers die wekelijks restanten van bonnetjes uit een frisgewassen broekzak zitten te pulken.

Frank Vanderlinden uit Schoonbroek is IT’er van beroep en goed vertrouwd met feestjes en evenementen in de omgeving. “Organisatoren houden vast aan fysieke jetons, omdat ze heel wat voordelen hebben", legt hij uit. "Ze worden in bulk aangekocht en er zijn weinig transactiekosten. Bij Payconiq of Bancontact liggen die een stuk hoger, zeker als je per pint betaalt.”

“Ik speelde al langer met het idee om een digitaal betalingssysteem te ontwikkelen dat de voordelen van fysieke jetons behoudt. Corona gaf me de tijd om er dan echt mee aan de slag te gaan. Ik haalde mijn collega Nico aan boord, die was meteen enthousiast. Ons bedrijfje kreeg de naam NoToken, dat vat het eigenlijk goed samen.”

"Daar waar Frank zich toelegt op het programmeren, ontferm ik me over de looks en gebruiksvriendelijkheid van de app", vult Nico Plink aan. Hij woont in Borgerhout en werkte samen met Frank bij softwarebedrijf Trivec in Turnhout. In een vorig leven stond hij voor de klas.

 

App-ontwikkelaars Nico Plinke en Frank Vanderlinden. Foto RR

Digitale betalingssystemen zijn, ook in de eventsector, niet nieuw. Maar de Sjwing-app is anders dan de rest, maakt Koen Daemen zich sterk. Hij is de pr-man binnen het team en als trotse inwoner van Schoonbroek goed bevriend met Frank. “Met onze app kan je eenvoudig digitale tokens verhandelen. Je kan er aankopen mee doen – uiteraard – maar ook een pot uitleggen met vrienden. Het is praktisch, en tegelijk heel leuk.”

Toog-crypto

De speelse uitstraling van de app laat het misschien niet meteen vermoeden, toch zit er heel wat slimme software onder de motorkap. “Ik ging spieken bij andere cryptomunten om de blockhain-technologie in onze app te ontwikkelen”, vertelt Frank. “Elke digitale munt bestaat als een virtuele entiteit, net zoals dat bij Bitcoin het geval is. Dat wil zeggen dat je de munt overal kan traceren. Op die manier kunnen organisatoren eenvoudig data over hun evenement verzamelen.”

Feestneuzen op Goezot in Oud-Turnhout en Schoonbroek Leeft konden al in primeur kennismaken met de toog-crypto van NoToken. “We hadden zeker nood aan een soort testfase”, benadrukt Nico. “Ons concept ligt nog open en er is zeker ruimte voor aanpassingen en verbeteringen.”

“Zo willen we in de toekomst werk maken van een virtueel prikbord in onze app. Op die manier kunnen organisatoren korte berichtjes delen met de feestgangers zoals – ik zeg zomaar iets – ‘gratis vat aan bar nummer 4’.”

Feestzomer

Het ontbreekt de kersverse app-ontwikkelaars in ieder geval niet aan ideeën en creativiteit. Maar het moet nog blijken of de sector zelf klaar is voor de tentfuif-technologie van het ondernemende trio.

“Corona was tegelijk een vloek en een zegen”, geeft Frank toe. “De lockdowns gaven me de nodige tijd om aan de app te sleutelen, maar maakten het tegelijk onmogelijk om te testen op events. Nu zitten we aan de eerste echte feestzomer, maar we merken toch nog wat terughoudendheid bij organisatoren. De sector is vol in transitie – ik denk dan aan de komst van de wisselbekers – en de introductie van een nieuwe app is er vaak teveel aan.”

“We hebben het gevoel dat we deze zomer de trein hebben gemist. Dat is jammer. Onze horizon ligt nu op de festivalzomer van 2023, maar tot die tijd gaan we zoveel mogelijk kansen grijpen. Gelukkig wordt er veel georganiseerd in Vlaanderen. Tegen het najaar hopen we elk weekend minstens één evenement te verzorgen. We zijn er in ieder geval klaar voor.”

sjwing.be