buurtrestaurant themabeeld Themabeeld. Foto: AP

Bedrijfsrestaurants zijn tweede zwaarst getroffen sector in provincie

ANTWERPEN - 68% van de Antwerpse bedrijven die maaltijden bereiden voor bedrijfsrestaurants, kantines, luchtvaartmaatschappijen en ziekenhuizen zit in zware financiële problemen. "We zitten inderdaag in onzeker vaarwater", zegt Jan Van Roie, algemeen directeur van het bedrijf Sense.

De nachtwinkelsector staat op nummer een in het lijstje van bedrijven die vooral door de energiecrisis zwarte sneeuw zien. Op plaats twee staan uitbaters van bedrijfrestaurants. “We zitten inderdaad in onzeker vaarwater, en we hebben vorig jaar licht verlies gemaakt. Maar in sommige bedrijfsrestaurants hebben we meer klanten dan voor corona”, zegt Van Roie.

LEES OOK. Sauna’s en zonnecentra op plaats vier in lijst van zwaarst getroffen sectoren in provincie

Sense baat de bedrijfsrestaurants van afvalwaterzuiveraar Aquafin in Aartselaar, van de politie in Antwerpen en van de stad Antwerpen (beter bekend als ‘Den Bell’) uit. “Door het vele thuiswerk hebben we in Den Bell natuurlijk fors minder klanten dan voor de coronacrisis”, zegt Jan Van Roie.

“We serveren daar nu zo’n vierhonderd maaltijden per dag. Voor corona waren dat er zeshonderd. De exploitatie van het bedrijfsrestaurant van Digipolis (de informaticapartner van de stad Antwerpen, red.) hebben we door corona zelfs volledig stopgezet, wegens een gebrek aan perspectief.”

LEES OOK. Fors meer faillissementen in België: vooral horeca en bouwsector delen in de klappen

Ondanks de grote malaise in de sector, zijn er toch enkele lichtpunten. “Wij baten bijvoorbeeld ook De Nieuwe Garde uit, dat is het bedrijfsrestaurant van de Antwerpse politie”, zegt Jan Van Roie. “Tijdens de coronacrisis waren de horecazaken in de buurt maandenlang dicht. Veel mensen die bij de politie werken, hebben toen onze maaltijden ontdekt. Vandaag is de horeca weer open, maar hebben we in dat bedrijfsrestaurant nog steeds meer klanten dan voor corona. En Aquafin, een ander bedrijf waarvoor we het restaurant uitbaten, heeft na corona een nieuwe campus gebouwd die werknemers graag naar het werk moet laten komen. Wij hebben de aanbesteding voor het restaurant vorig jaar gewonnen, en hebben daar nu 120 à 130 klanten per dag. Er zit dus ook nog groei in onze sector.”

Nu moeilijker dan tijdens corona

Maar ondanks die positieve punten blijven bedrijfsrestaurants natuurlijk uiterst kwetsbaar. “Eigenlijk hebben we het na de coronacrisis moeilijker dan tijdens corona”, zegt Jan Van Roie. “Tijdens corona kregen we steun, nu zien we alleen maar toenames van onze kosten. We hebben vorig jaar een licht verlies gemaakt, en ook ons financieel plan voor 2023 wordt een hele uitdaging.”

LEES OOK. “Bijna derde kmo’s zit door reserves”: Unizo wil geen automatische loonindexeringen meer in 2023

Sense baat ook nog twaalf buurtrestaurants met een beperkte menukaart uit, waarvan de meesten in en rond de stad Antwerpen. Het heeft in het Antwerpse ook drie zogenaamde ‘Dagschotels’, waar klanten maaltijden kunnen afhalen of ter plaatse opeten. “Door die extra activiteiten hebben we het personeel dat we niet meer kunnen inzetten in onze bedrijfsrestaurants, grotendeels aan boord gehouden”, zegt Jan Van Roie.

134 bedrijven failliet in januari

Eerst was er de coronacrisis. En daarna stegen de energie- en loonkosten naar recordhoogtes. Het is geen toeval dat het aantal faillissementen in een sterk stijgende lijn zit. In de maand januari gingen 134 bedrijven in de provincie Antwerpen failliet. Dat is dik dubbel zoveel als twee jaar geleden. Al is het wel nog net iets minder dan in januari 2020, net voor de uitbraak van de coronacrisis. Toen gingen 179 bedrijven failliet.

LEES OOK. Energiecrisis hakt stevig in op warme bakkers: “Op financieel vlak was 2022 een rampjaar”

Maar nieuwe cijfers van Graydon Creditsafe, een specialist in bedrijfsinformatie, wijzen erop dat het aantal faillissementen in de nabije toekomst nog fors kan toenemen. In maar liefst 37 sectoren in de provincie Antwerpen zit meer dan de helft van de bedrijven door zijn geldreserve heen. Concreet: als er een nieuwe schok komt, bijvoorbeeld weer een forse stijging van de loon- of energiekosten, is er geen geld meer in die bedrijven om die schok op te vangen. De ondernemer moet dan bijvoorbeeld extra geld van zijn privérekening naar zijn bedrijf overschrijven, extra leningen aangaan of in het ergste geval het faillissement aanvragen.

LEES OOK. Drie op de vier nachtwinkels zit in zware financiële problemen: “Waarom moeten wij meer taksen betalen?”