Bedrijfsrevisoren kennen Antwerpse diamantairs prijs toe

epstein

De Antwerpse diamantairs kregen een award voor hun rapport over de duurzame ontwikkeling binnen de sector. De Award for Best Belgian Sustainability Report werd toegekend door het Instituut van de Bedrijfsrevisoren (IBR). De prijs stimuleert en beloont ondernemingen en organisaties die bovenop hun financieel-economische gegevens ook op een transparante manier rapporteren over hun activiteiten inzake duurzame ontwikkeling. AWDC is de trotse winnaar in de categorie ‘andere organisaties’.

De jury vond het allereerste duurzaamheidsverslag van AWDC een helder en goed gestructureerd verslag dat gevoelige kwesties durft aanraken. Ze hadden lovende woorden voor AWDC: “In de categorie ‘andere organisaties’ waardeert de jury het rapport van Antwerp World Diamond Centre (AWDC) als helder en goed gestructureerd en een uitstekend voorbeeld van een goed verslag. Het rapport geeft een beeld van de contacten met de stakeholders, governance en compliance. De jury is ook onder de indruk van het feit dat AWDC op een transparante wijze gevoelige kwesties aanraakt, de zwaktes van de sector erkent en een risico-analyse durft aan te gaan. De jury vindt het een moedig verslag en een belangrijk signaal vanwege de AWDC waarvan verwacht mag worden dat het een impact op de sector zal hebben.”

AWDC CEO Ari Epstein nam de Award trots in ontvangst: “Het doet mij enorm plezier om deze award in ontvangst te mogen nemen. Dit was het eerste duurzaamheidsverslag van Antwerp World Diamond Centre, en we hebben hiermee een duidelijke boodschap willen geven. Net zoals alle andere bedrijven en organisaties hebben AWDC en de Antwerpse diamantsector een belangrijke maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

Duurzaamheid wint steeds meer aan belang. Waar 15 jaar geleden enkel grote ondernemingen over hun duurzaamheidsimpact rapporteerden, zien we dat sinds enkele jaren ook niet-gouvernementele organisaties (NGO’s), kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s), de publieke sector en overheidsorganisaties, scholen en federaties de toegevoegde waarde van dergelijke rapportering erkennen en ermee aan de slag gaan.

Ari Epstein vindt dit een logische evolutie: “We zijn het onze werknemers, onze partners, onze stakeholders en alle mensen en gemeenschappen die betrokken zijn in de hele diamantketen verschuldigd om het voortouw te nemen, en te streven naar een duurzame diamantsector. Transparantie, compliance en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn de hoekstenen van ons beleid, en de troeven waarmee Antwerpen zich onderscheidt van de andere diamantcentra in de wereld. Binnen de diamantsector zijn onze inspanningen, initiatieven en strenge controles al lang bekend, en dankzij dit duurzaamheidsverslag krijgen we ook de mogelijkheid om dit kenbaar te maken aan alle geïnteresseerde burgers.”

De jury, samengesteld uit 26 vertegenwoordigers uit de academische, economische en social profit wereld (waaronder ook bedrijfsrevisoren), beoordeelde dit jaar 55 ingediende rapporten. Steeds meer organisaties begrijpen het belang van een duurzaam beleid en maken dan ook werk van een duurzaamheidsverslag.

Bij de toekenning van de Awards wordt een onderscheid gemaakt tussen vier categorieën: grote organisaties, KMO’s, NGO’s en andere organisaties (zoals onderwijsinstellingen, socio-economische organisaties en overheidsinstellingen). AWDC werd uitgeroepen tot winnaar in deze laatste categorie. De andere organisaties in deze categorie waren Port of Antwerp, Fost Plus, HUB-KAHO/KULeuven Campus Brussels, Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen, OVAM, Recupel vzw en Essenscia.

Het Antwerp World Diamond Centre (AWDC) coördineert en vertegenwoordigt officieel de Antwerpse diamantsector, wereldleider in de diamanthandel. In die rol promoot AWDC de gehele diamantsector in binnen- en buitenland en wordt AWDC ook internationaal erkend als ontmoetingsplaats, woordvoerder en bemiddelaar voor de gehele Belgische diamantgemeenschap.

84% van alle ruwe diamanten en 50% van alle geslepen diamanten passeren via Antwerpen. Diamant vertegenwoordigt 5% van de Belgische uitvoer van goederen en diensten en 15% van de Belgische uitvoer buiten de EU. Diamant is daarmee het belangrijkste Belgische exportproduct buiten de EU.

Foto: Ari Epstein