Nieuws Antwerpen Bedrijven en scholen gaan samenwerken

Bedrijven en scholen gaan samenwerken

Bedrijven en scholen gaan samenwerken

duaalBinnen het Antwerpse Routeplan 2020 wordt duaal leren al jaren gepromoveerd als dé manier om de kloof tussen onderwijs en industrie in de regio te dichten. De Kamer van Koophandel Antwerpen Waasland is dan ook bijzonder opgezet met de conceptnota bis van de Vlaamse overheid: ‘Duaal leren, een volwaardige kwalificerende leerweg’ . Samen met Voka is de Kamer Antwerpen-Waasland klaar om vanaf volgend schooljaar een aantal proefprojecten op te starten via lokale partnerschappen tussen ondernemingen en scholen. ‘Dankzij PrIMA, onze opleidingsacademie voor onderhoudstechnici, kan onze Kamer bogen op meer dan drie ervaring op dit terrein’, onderstreept Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.

Duaal leren is een triple win: voor leerling, onderneming en samenleving. Vandaag verlaten nog te veel jongeren ontmoedigd of gedemotiveerd het onderwijs zonder enige kwalificatie. Duaal leren dompelt jongeren onder in een werkomgeving, waardoor ze de belangrijkste basisattitudes zoals stiptheid, klantgerichtheid en samenwerking kunnen verwerven en deze kunnen combineren met actuele praktijkgerichte kennis. Het maakt jongeren tevens duidelijk wat een werkomgeving inhoudt. Hun kennis en scholing beantwoorden zo beter aan de verwachtingen van de ondernemingen waardoor hun kansen op werk aanzienlijk toenemen. Dit versterkt ook de motivatie en creativiteit van de jongeren. Ook ondernemingen hebben hier voordeel bij: deze jongeren hebben bij de start van hun loopbaan minder opleiding en vorming nodig en ook het tekort aan technisch geschoolde medewerkers wordt zo opgevangen.

De nota van de Vlaamse regering bevat ambitie en een gelijkwaardige beleidsaanpak van onderwijs en werk. Dat is goed. Het komt er nu op aan om deze aanpak ook op het terrein, bij scholen en ondernemingen te realiseren. Daarom heeft ook Voka de voorbije weken contact genomen met ondernemingen en scholen om de succesfactoren mee vorm te geven.

“We hebben al tientallen intentieverklaringen van ondernemingen op zak in zeer diverse sectoren: van luchtvaart over bouw tot productie. Zij verwelkomen scholen en jongeren om samen proeftuinen vanaf september uit te werken. In de toekomst zullen er ongetwijfeld nog velen volgen.” aldus Voka-bestuurder Hans Maertens.” Het is nu tijd om de theorie en de beleidsprincipes te vertalen naar een pragmatische werkaanpak. We bieden de Vlaamse regering en haar actoren dit partnerschap aan om bij het begin van het schooljaar de volgende stap te kunnen nemen: de effectieve opstart van succesvolle pilootprojecten of proeftuinen.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.