Nieuws Bedrijven kunnen online checken of ze getroffen worden door knip groenestroomcertificaten

Bedrijven kunnen online checken of ze getroffen worden door knip groenestroomcertificaten

Bedrijven kunnen online checken of ze getroffen worden door knip groenestroomcertificaten

ODE Vlaanderen, de sectororganisatie voor duurzame energie, heeft een online tool gecreëerd waarmee bedrijven en andere organisaties zullen kunnen controleren of ze geraakt worden door de knip in de groenestroomcertificaten die de Vlaamse regering wil doorvoeren. ODE hekelt de aanslepende onzekerheid.

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) wil snoeien in de subsidies voor grote zonneparken, zo kondigde ze in februari vorig jaar aan. De teksten liggen nu, na een eerste kritisch advies, voor een tweede keer bij de Raad van State.

ODE roept de Vlaamse regering op om de plannen niet uit te voeren. De belangenorganisatie wijst er op dat er al bijna een jaar onduidelijkheid heerst. “De Vlaamse regering creëert dreigende faillissementen en investeringsonzekerheid”, aldus de organisatie in een persbericht. “Bij elke nieuwe stap in het beslissingsproces van de Vlaamse regering, komen er nieuwe elementen naar voor waaruit blijkt dat de geplande maatregel het doel voorbijschiet en meer schade zal aanrichten, eerder dan dat hij de vooropgestelde beleidsdoelstellingen zou bereiken.”

“2.000 installaties getroffen”

ODE heeft sinds donderdag een online tool (www.gscknip.vlaanderen) beschikbaar waar ondernemingen kunnen controleren of ze al dan geviseerd dreigen te worden. Volgens eigen berekeningen van ODE zijn er minstens 2.000 installaties getroffen, maar vele ondernemingen zouden het nog niet beseffen. De landbouw-en transportsector dreigt ook zwaarder in de klappen te delen, door de link met de “de-minimissteun” (drempel wanneer er sprake is van staatssteun, red.), klinkt het nog.

“De Vlaamse regering is te veel bezig met de vraag of het juridisch mogelijk is om deze maatregel door te voeren, terwijl ze zich zou moeten afvragen of deze maatregel maatschappelijk wel wenselijk is”, vindt ODE.

Reageer op dit bericht

Sector
Personen
Sector
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.