Nieuws Antwerpen Bedrijven onderkennen gevolgen niet van werken noordkant Antwerpen

Bedrijven onderkennen gevolgen niet van werken noordkant Antwerpen

Bedrijven onderkennen gevolgen niet van werken noordkant Antwerpen

filetjeVanaf april zullen voorbereidende werken voor het Masterplan 2020 aan de noordkant van Antwerpen voor behoorlijk wat verkeershinder zorgen. Nauwelijks de helft van de bedrijven die aan deze verkeersassen is gelegen, is evenwel op de hoogte van de geplande werken. Dat blijkt uit een gerichte bevraging van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.

‘Door de grote belangstelling in de media voor het Oosterweeldossier, wordt weinig aandacht geschonken aan de andere werken in het kader van het Masterplan 2020. Nochtans beginnen vanaf april 2015 een nieuwe reeks werken aan de noordkant van Antwerpen. Zeker wanneer ze naar de zomer toe volop op gang komen, zullen deze werken heel wat verkeershinder veroorzaken’, zegt Dirk Bulteel, directeur Belangenbehartiging bij de Kamer van Koophandel.

Daarom peilde de belangenorganisatie bij de bedrijven langs de betrokken verkeersassen in hoeverre zij hiervan op de hoogte zijn. 135 ondernemingen namen deel aan deze enquête.

‘Uit de resultaten bleek dat nauwelijks de helft van de respondenten op de hoogte is van de werken aan de Noorderlijn, die nochtans in het voorjaar al starten. Op de vraag of de bedrijven op de hoogte waren van de globaliteit van de werken binnen het Masterplan 2020 antwoordde slechts 11 % bevestigend. 42 % van hen was onvoldoende op de hoogte en 45 % zei zelfs niet geïnformeerd te zijn’, overloopt Bulteel.

Slechts 13 % kon inschatten wat de gevolgen van de werken aan de Noorderlijn voor hun en hun medewerkers zijn. 52 % kan het onvoldoende inschatten en 34 % zelfs helemaal niet. De bevraging peilde ook naar de wil die er bij de bedrijven is om op basis van hun huidige kennis het bedrijfsmobiliteitsplan aan te passen, maar slechts 5 % zegt dit te zullen doen. ‘Wanneer de werken starten, zullen de bedrijven en hun medewerkers pas ten volle zullen zien wat de impact is op de mobiliteit. Niet enkel voor hun medewerkers, maar ook voor leveranciers en bezoekers. De bedrijven moeten dus vooraf goed geïnformeerd worden zodat ze dit proactief kunnen doen. Want uit de enquête blijkt dat 60 % van bedrijven met voldoende en juiste informatie het plan wel zou aanpassen.’

Uit deze bevraging komt dus duidelijk naar voor dat bij de ondernemingen een grote nood aan informatie bestaat, zowel rond het Masterplan 2020 in de globaliteit als rond de nakende werken aan de noordkant van Antwerpen. Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland wil hier zeker haar verantwoordelijkheid opnemen. ‘Ook de bevraagde bedrijven menen (78 %) dat de Kamer een rol moet spelen als aanspreekpunt bij deze werken’, besluit Dirk Bulteel.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.