Nieuws Antwerpen Bedrijven uit Wilrijk, Boom, Stabroek en Lier maken 50.000 maskers voor ziekenhuizen

Bedrijven uit Wilrijk, Boom, Stabroek en Lier maken 50.000 maskers voor ziekenhuizen

Bedrijven uit Wilrijk, Boom, Stabroek en Lier maken 50.000 maskers voor ziekenhuizen

WILRIJK/BOOM/STABROEK/LIER – Naar aanleiding van oproepen van verschillende ziekenhuizen en woonzorgcentra om extra (spat)maskers/schermen hebben heel wat bedrijven hun normale productie omgezet om deze beschermmiddelen zelf te gaan produceren. Het gaat onder meer om E-demonstrations.be, Flex Print en Des’ Arch uit Wilrijk, Icarus Cases en Asuvorm uit Lier, Borifa en Vlotter maakwerk uit Boom, en S&J Montage uit Stabroek.

De bedrijven uit Wilrijk, Boom, Stabroek en Lier bundelen de krachten om 50.000 speciale maskers te maken die het ziekenhuispersoneel en medewerkers uit rusthuizen moeten beschermen tegen het coronavirus.

De afgelopen dagen deden ziekenhuizen via sociale media een dringende oproep naar bedrijven die spatmaskers in de verkoop aanbieden en/of bedrijven die alternatieven kunnen produceren. “Na enkele telefoontjes met grotere bedrijven uit de industrie bleek al gauw dat de stocks volledig uitgeput waren”, stelt Yo Engelen van E-demonstrations uit Wilrijk, één van de initiatiefnemers. “Samen met enkele collega’s zijn wij reeds gestart met een alternatieve oplossing. De eerste maskers, dewelke door Fablab vzw uit Erpe-Mere geproduceerd werden, werden in het ziekenhuis van Aalst getest en goed bevonden.”

“Op dit ogenblik hebben we PetG materialen verkregen voor een 900-tal maskers, en zijn er bij Fatlab alsook bij Flex Print, Asuvorm en Retroworks de nodige machines aan het draaien”, vertelt Yo Engelen. “Uiteraard is dit niet voldoende om aan de vraag te kunnen beantwoorden. Ons doel is om zo spoedig mogelijk minstens 50.000 maskers te kunnen produceren. Daarnaast willen wij alles gratis aan de ziekenhuizen en rusthuizen ter beschikking kunnen stellen.”

Ze trachten tegen uiterlijk dinsdagavond de nodige maskers te kunnen uitleveren aan AZ Sint Maarten Mechelen, Virgajesse ziekenhuis Hasselt, AZ Vesalius Tongeren, en Senior Living Group (Groupering van 120 rusthuizen).

Oproep

De bedrijven doen bijgevolg een oproep naar:

 • Leveranciers die PetG 1mm of PetG 1,5mm platen of acrylaten GRATIS ter beschikking willen stellen. Dit mag ook een ander soort transparant materiaal zijn, zolang het maar voldoende buigbaar is, liefst zo goed mogelijk bestand is tegen krassen en vooral sterk genoeg is. Er wordt een hoofdpand geproduceerd uit dit materiaal, dewelk aan de afmeting van het hoofd aangepast kan worden. Vervolgens wordt hierop een scherm gemonteerd (eigenlijk masker), wat bol opgespannen wordt op de hoofdband. Dit stelt de gebruiker in staat om een bril te dragen onder het masker.
 • Flightcasebouwers, mousse fabricanten dewelke mousse willen snijden volgens de benodigde specs. 28mm hoog x 250mm breed x 0,5mm dik. (ZELFKLEVEND).  Dit mogen eveneens andere soorten mousse zijn, dewelke in de industrie en/of bouwsector gebruikt worden. Zolang we er maar stroken van 28mm x 250mm van kunnen snijden, ze niet dikker zijn dan 1 à 1,5cm en aan 1 zijde zelfklevend zijn.
 • Leverinciers van Inox bouten en moeren :
  • Inox M4 x 12 DIN 7985 bouten
  • Inox M4 moeren DIN 934
  • Inox M4 vleugelmoeren
  • Inox M4 / 9/0,8 rondellen
 • Maatwerkbedrijven dewelke mee hun schouders willen zetten onder het in elkaar steken / monteren van de maskers.
 • Signmakers / printbedrijven / decorbedrijven dewelke snijtafels en of freestafels of lasercutters hebben staan en met hun personeel mee willen werken aan dit project (Wij hebben cutplannen en laserplannen voor de verschillende machines open source beschikbaar).

Lees via deze link meer Corona-nieuws over en voor ondernemers uit de Antwerpse regio.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.