Nieuws Antwerpen Bekende Berchemse elektrozaak De Volder ruilt Statiestraat in voor stadscentrum

Bekende Berchemse elektrozaak De Volder ruilt Statiestraat in voor stadscentrum

Bekende Berchemse elektrozaak De Volder ruilt Statiestraat in voor stadscentrum

BERCHEM, ANTWERPEN – Haar leven lang woonde Nadine De Volder (56) boven de gelijknamige elektrozaak in de Statiestraat die haar vader in de jaren 60 uit de grond stampte. “Maar ik heb altijd gezegd dat ik ooit eens wilde verhuizen”, zegt ze. Et voilà. Vrijdag is het zover. Dan opent De Volder de deuren op Hopland, in hartje stad.

De Volder is een bekende naam in Berchem. De familiezaak gaat dan ook al vele tientallen jaren mee en was een vaste waarde in de Berchemse Statiestraat. Het verhaal van De Volder begint bij de ouders van Nadine, Romain De Volder en zijn vrouw Maddy. “Mijn vader was een vendeurporte-à-porte. Hij verkocht Hoover-stofzuigers. Hij vond dat een hele leuke branche en besliste op een dag om voor zichzelf te beginnen.” In de Statiestraat wisten Romain en Maddy een klein pandje op de kop te tikken. Huis De Volder was een feit. “Niet veel later konden ze ook het pand ernaast aankopen”, zegt Nadine. “En zo bleven de zaken draaien.”

Zelf groeide ze op in de elektrowinkel. “We woonden boven de zaak. Ik ben sindsdien nooit verhuisd. Als kind al hielp ik mee. Zeker tijdens de drukke pakjesperiode rond Kerst”, vertelt ze. “Ik keek ook altijd uit naar de braderij in de Statiestraat. Dat was elke keer een enorm succes. Die braderij duurde tien dagen en voor ons was dat tien dagen feest.”

In 1988 stapte ze definitief mee in de winkel. “En toen ik mijn man Tony leerde kennen, is die de taken van mijn vader beginnen overnemen.” Sindsdien is Nadine het gezicht van de winkel en degene die de klanten bijstaat met advies. Tony zorgt voor de leveringen en de herstellingen aan huis. “We doen nog steeds alles zelf. Daar houden we aan vast. En geregeld krijgen we daarbij hulp van onze kinderen.”

De winkel in de Statiestraat in de jaren 80. — © rr

Aan stoppen denkt het koppel nog lang niet. Integendeel. Dit weekend beginnen ze aan een nieuw hoofdstuk. Ze verlaten Berchem en trekken naar centrum Antwerpen, naar Hopland. “Ik heb altijd gezegd dat ik ooit eens wilde verhuizen”, glimlacht Nadine. “Want ik woon al sinds mijn geboorte op dezelfde plek.” Ze verhuizen dus zowel de winkel als hun eigen woonst. Het pand in de Statiestraat wordt te koop gezet. “Het is best spannend en emotioneel allemaal. Want ik heb altijd graag in Berchem gewoond. Ik weet niet of ik het ga missen. Maar nu onze kinderen ouder worden en niet zo heel lang meer thuis zullen blijven wonen, was het tijd om wat kleiner te gaan wonen. Heel toevallig botsten we op dit pand op Hopland.” Daar hun winkel openhouden én er wonen, zagen ze helemaal zitten.

“Voor onze vaste klanten verandert er niet veel. Ik blijf het gezicht van de winkel en Tony zal nog steeds aan huis komen. Alles blijft hetzelfde, behalve dat we twintig minuten wandelen verwijderd zijn van de Statiestraat. We hebben een trouw cliënteel dat niet enkel in Berchem maar ook in de rest van Antwerpen woont.” Dat komt dus helemaal goed. “We zijn er klaar voor.”

© Jan Van der Perre

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.